Neće pući nijedno ako ih ovako kuvate: Evo kako da izbelite jaja pre farbanja, a da sva ostanu čitava

Nedeljko Tišanović Vesti 17.04.2025 15:37 0

U ovaj trik se iskusne domaćice kunu.

Izbeljivanje jaja

Shutterstock/Vava Vladimir Jovanovic

Da jaja ne puknu prilikom beljenja (kuvanja u vodi s sirćetom ili sodom da bi se izbelila ljuska), bitno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica koje prave veliku razliku:

✅ Saveti da jaja ne puknu prilikom beljenja:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

  • Koristi jaja sobne temperature

Izvadi ih iz frižidera bar 30 minuta pre kuvanja. Hladna jaja u vrućoj vodi često pucaju zbog nagle promene temperature.

  • Postepeno zagrevanje

Stavi jaja u hladnu vodu, pa tek onda uključi ringlu. Tako će se jaja zagrevati postepeno zajedno s vodom i manja je šansa da puknu.

  • Dodaj so ili sirće u vodu

Kašičica soli ili sirćeta pomaže da se belance brzo zgusne ako jaje slučajno pukne, pa neće iscuriti skroz. Takođe, sirće pomaže i u procesu beljenja.

  • Ne kuvaj ih na jakom ključanju

Kad voda proključa, smanji temperaturu da lagano krčka. Jaka vatra "tumba" jaja po šerpi i veća je šansa da se razbiju.

  • Koristi šerpu sa dovoljno prostora

Neka jaja ne budu zbijena – kad imaju mesta da "plivaju", manji je pritisak i šansa da se udare jedno o drugo.

  • Dodaj sodu bikarbonu (ako želiš jače beljenje)

Kašičica sode bikarbone u vodi može dodatno izbeliti ljusku, ali pazi da ne preteraš – kombinuj s prethodnim savetima da ne puknu.

  • Nakon kuvanja – hladna voda

Kada su gotova, odmah ih prebaci u hladnu vodu ili led – to olakšava ljuštenje i dodatno “stegne” ljusku.

Ako ih baš posebno izbeljuješ zbog dekoracije (npr. za uskršnja jaja), možeš dodatno očistiti ljusku vlažnom krpom natopljenom sirćetom nakon kuvanja.


Bonus video: 

 

Komentari (0)