Neće pući nijedno ako ih ovako kuvate: Evo kako da izbelite jaja pre farbanja, a da sva ostanu čitava

Nedeljko Tišanović Vesti 17.04.2025 15:37 0

U ovaj trik se iskusne domaćice kunu.

Izbeljivanje jaja

Shutterstock/Vava Vladimir Jovanovic

Da jaja ne puknu prilikom beljenja (kuvanja u vodi s sirćetom ili sodom da bi se izbelila ljuska), bitno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica koje prave veliku razliku:

✅ Saveti da jaja ne puknu prilikom beljenja:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

  • Koristi jaja sobne temperature

Izvadi ih iz frižidera bar 30 minuta pre kuvanja. Hladna jaja u vrućoj vodi često pucaju zbog nagle promene temperature.

  • Postepeno zagrevanje

Stavi jaja u hladnu vodu, pa tek onda uključi ringlu. Tako će se jaja zagrevati postepeno zajedno s vodom i manja je šansa da puknu.

  • Dodaj so ili sirće u vodu

Kašičica soli ili sirćeta pomaže da se belance brzo zgusne ako jaje slučajno pukne, pa neće iscuriti skroz. Takođe, sirće pomaže i u procesu beljenja.

  • Ne kuvaj ih na jakom ključanju

Kad voda proključa, smanji temperaturu da lagano krčka. Jaka vatra "tumba" jaja po šerpi i veća je šansa da se razbiju.

  • Koristi šerpu sa dovoljno prostora

Neka jaja ne budu zbijena – kad imaju mesta da "plivaju", manji je pritisak i šansa da se udare jedno o drugo.

  • Dodaj sodu bikarbonu (ako želiš jače beljenje)

Kašičica sode bikarbone u vodi može dodatno izbeliti ljusku, ali pazi da ne preteraš – kombinuj s prethodnim savetima da ne puknu.

  • Nakon kuvanja – hladna voda

Kada su gotova, odmah ih prebaci u hladnu vodu ili led – to olakšava ljuštenje i dodatno “stegne” ljusku.

Ako ih baš posebno izbeljuješ zbog dekoracije (npr. za uskršnja jaja), možeš dodatno očistiti ljusku vlažnom krpom natopljenom sirćetom nakon kuvanja.


Bonus video: 

 

Komentari (0)