Suočavanje sa oboljenjima štitne žlezde postaje sve češće, naročito među mladim ljudima, što ozbiljno zabrinjava lekare. Glavni uzrok ove sveprisutne pošasti često se dovodi u vezu sa savremenim načinom života, koji je ispunjen stresom i nezdravim navikama. Međutim, lekari upozoravaju da nije samo stres taj koji dovodi do problema sa štitnom žlezdom, već i način na koji pripremamo hranu.
Kako funkcioniše štitna žlezda?
Štitna žlezda ima oblik leptira i nalazi se u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika. Kada je u normalnoj veličini, nije opipljiva, ali njen rad ima ogromnu ulogu u mnogim procesima u telu. Ona luči hormone, kao što su T4 (Tiroksin), T3 (Trijodtironin) i kalcitonin, koji utiču na metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kada štitna žlezda ne funkcioniše kako treba, može doći do različitih poremećaja, poput hipotiroidizma, hipertiroidizma, tiroiditisa i Hašimoto tiroiditisa. Ovi problemi nisu retkost, a sve veći broj ljudi se suočava s njima.
Koja hrana je najopasnija za štitnu žlezdu?
Dijetetičarka Moli Hembri upozorava da hrana koju jedemo ima značajan uticaj na zdravlje štitne žlezde. Jedna vrsta hrane posebno treba da se izbegava ako imate problem sa štitnom žlezdom, a to su namirnice koje sadrže goitrogene.
Goitrogeni su supstance koje utiču na sintezu tiroidnih hormona, naročito u uslovima nedostatka joda. Namirnice koje sadrže goitrogene su povrće iz porodice krstašica – brokoli, karfiol, kupus, ali i soja i proso. Iako ove namirnice mogu izazvati probleme, dobra vest je da ih ne morate potpuno izbaciti iz ishrane, već ih možete konzumirati umerenim količinama, ali samo ako su pravilno pripremljene.
Zagrejavanjem krstašica, poput brokolija ili karfiola, eliminisanje goitrogene aktivnosti postaje moguće, pa je kuvanje ili termička obrada ključno. Ipak, proso je namirnica koja bi trebalo da se potpuno eliminiše iz ishrane, jer predstavlja najveći rizik za štitnu žlezdu.
Zdravlje štitne žlezde je nešto na šta bi trebalo obratiti veliku pažnju, a ispravna ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji oboljenja. Na kraju, to što jedete može napraviti veliku razliku u zdravlju vaše štitne žlezde!