Ovaj recept za cicvaru vodi poreklo iz vremena kada se ovo jelo nalazilo na trpezi gotovo svake večeri. Bila je nezaobilazan deo kuhinje u Srbiji, Crnoj Gori, Krajini i istočnoj Hercegovini. Priprema se od belog ili žutog kukuruznog brašna, a dodatak sira ili kajmaka zavisi od lokalne tradicije.
Tajna savršene cicvare krije se u izboru kajmaka – što je masniji i kremastiji, to je ukus bogatiji. Mnogi je i danas smatraju pravim „melemom za creva“, jer se lako vari i prijatna je za stomak.
Potrebni sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300–400 g sira škripavca ili domaćeg kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika nerastopljene masti (izostaviti ako koristite kajmak)
- 1 kašičica soli
- 1 kašika meda (po želji, za serviranje)
Priprema:
U šerpi sjedinite mleko, vodu i mast, pa zagrejte do ključanja. Dodajte sir i so, promešajte dok se ne rastope. Kad sve ponovo provri, smanjite temperaturu i postepeno umešajte brašno, neprestano mešajući. Ostavite da se lagano kuva 10-ak minuta dok se masa ne zgusne i ne počne da se „hvata“ za dno šerpe, slična teksturi žvake – tada je cicvara gotova.
Najlepša je dok je topla, a idealno se slaže uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko. Možete je upotpuniti i svežom sezonskom salatom.
