Ovaj recept za cicvaru vodi poreklo iz vremena kada se ovo jelo nalazilo na trpezi gotovo svake večeri. Bila je nezaobilazan deo kuhinje u Srbiji, Crnoj Gori, Krajini i istočnoj Hercegovini. Priprema se od belog ili žutog kukuruznog brašna, a dodatak sira ili kajmaka zavisi od lokalne tradicije.
Tajna savršene cicvare krije se u izboru kajmaka – što je masniji i kremastiji, to je ukus bogatiji. Mnogi je i danas smatraju pravim „melemom za creva“, jer se lako vari i prijatna je za stomak.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Potrebni sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300–400 g sira škripavca ili domaćeg kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika nerastopljene masti (izostaviti ako koristite kajmak)
- 1 kašičica soli
- 1 kašika meda (po želji, za serviranje)
Priprema:
U šerpi sjedinite mleko, vodu i mast, pa zagrejte do ključanja. Dodajte sir i so, promešajte dok se ne rastope. Kad sve ponovo provri, smanjite temperaturu i postepeno umešajte brašno, neprestano mešajući. Ostavite da se lagano kuva 10-ak minuta dok se masa ne zgusne i ne počne da se „hvata“ za dno šerpe, slična teksturi žvake – tada je cicvara gotova.
Najlepša je dok je topla, a idealno se slaže uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko. Možete je upotpuniti i svežom sezonskom salatom.