Mleveno meso vam uvek ispadne "gumeno": Dodajte ovaj sastojak i uvek će biti sočno i mekano

Slobodanka Ćorić Vesti 10.04.2025 11:56 0

Pored govedine, trik bi trebalo da funkcioniše sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama

ćufte

Shutterstock

Bilo da pravite sosove od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom.

"U 450 grama mlevenog mesa dodajte četvrtinu kašičice sode bikarbone i tako ostavite meso 15 minuta pre pripreme", savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

"Mlevena junetina tokom pečenja ispušta dosta tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i porumenelost mesa. Neki kuvari rešavaju ovaj problem pečenjem mlevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rešava taj problem", kaže Sara. 


U osnovi, to je zato što viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim tim gubitak tečnosti.

"Pored govedine, trik bi trebalo da funkcioniše sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama", kaže Sara. Soda bikarbona ne samo da sprečava da tečnost iscuri, već i čini meso sočnim i mekim bez gumene teksture. Tečnost će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći", piše The Kichn.

 

Komentari (0)