U današnjem vremenu, kada sve više pažnje posvećujemo zdravlju i ishrani, lako zaboravimo na jednostavne, ali izuzetno korisne napitke koje su naši preci svakodnevno pili. Jedan od tih napitaka je sok od cvekle. Iako je ponovo postao popularan zbog svojih zdravih svojstava, često ga zanemarujemo ili ne pijemo dovoljno.
Sok od cvekle: Prirodni čuvar srca
Sok od cvekle je bogat hranjivim sastojcima kao što su vitamini, minerali i vlakna, a posebno je poznat po sadržaju nitrata koji imaju značajan uticaj na zdravlje. Ovaj sok je prirodni vazodilatator, što znači da pomaže širenju krvnih sudova, čime se poboljšava cirkulacija i snižava krvni pritisak.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Naši preci su redovno pili sok od cvekle jer su znali njegove blagotvorne efekte na srce i krvne sudove. Danas, kada se suočavamo sa sve većim problemima sa visokim krvnim pritiskom, sok od cvekle ponovo postaje jedan od najpreporučljivijih prirodnih napitaka.
Sok od cvekle ne samo da snižava krvni pritisak, već je i odličan za detoksikaciju organizma, poboljšanje imuniteta i povećanje energije. Osim toga, sadrži betanin, koji pomaže u zaštiti jetre i poboljšanju funkcije probavnog sistema.
Evo jednostavnog recepta za sok od cvekle koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja srca i snižavanju krvnog pritiska:
Sok od cvekle, šargarepe i limuna
Sastojci:
1 srednja cvekla
2 srednje šargarepe
1 limun
1 mala kašičica sveže rendanog ingvera (po želji)
1 kašičica meda (opciono)
250 ml vode (ili po potrebi)
Priprema povrća i voća:
Cveklu i šargarepu operite i oljuštite. Ako imate sokovnik, iseckajte povrće na manje komade kako biste lakše dobili sok.
Limun operite i iscedite sok. Ako želite, možete ga staviti u sokovnik zajedno sa povrćem ili samo iscediti ručno.
(Ako koristite ingver, operite ga i oljuštite pre rendanja.)
Priprema soka:
Stavite cveklu, šargarepu, ingver (ako koristite) i limunov sok u sokovnik. Dodajte vodu po potrebi da biste dobili željenu konzistenciju soka.
Ako želite slađi ukus, možete dodati malo meda.
Služite:
Dobijeni sok sipajte u čašu i odmah poslužite. Sok je najzdraviji kada je svež!
Zdravstvene prednosti:
Cvekla je bogata nitratima koji poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak.
Šargarepa je odličan izvor vitamina A i antioksidanata.
Limun doprinosi jačanju imuniteta i poboljšanju detoksikacije organizma.
Ingver ima antiinflamatorna svojstva i poboljšava varenje.