Ako želite boje koje su prirodne za uskršnja jaja, imamo odličan trik. Upotrebite sodu bikarbonu. Kad u lonac dodate sodu bikarbonu, ona će omekšati ljusku pa će se jaja lako ljuštiti i pripremiće površinu jaja da se prirodne boje na nju bolje zalepe.
Šta vam treba za prirodno bojenje jaja?
- Bela jaja
- Soda bikarbona
- Cvekla, borovnice, ljuske crvenog luka, kurkuma…
- Sirće
Shutterstock
Kuvanje jaja
U lonac s hladnom vodom dodajte jaja i kašiku sode bikarbone. Kuvajte 10 minuta, zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ljuska će kasnije skliznuti s lakoćom.
Priprema prirodnih boja
- Cvekla (ljubičasta boja): Dve šolje naseckane cvekle prokuvane s malo sode bikarbone
- Borovnice (plava boja): Ponovite postupak kao i sa cveklom
- Kurkuma (žuta): Dve kašičice začina i soda bikarbona
- Ljuske luka (smeđa boja): Klasična, ali uvek efektna nijansa
Farbanje jaja
Stavite ohlađena jaja u boje. Za pastelne tonove dovoljno je da stoje 30 minuta, za jače nijanse ostavite preko noći. Mešanje boja i eksperimentisanje sa vremenom donosi jedinstvene rezultate. Kada se osuše, jaja možete lagano premazati uljem za sjaj. Ili ih vlažna umotajte u gazu sa listićima ili gumicama za zanimljive šare.
Možda vas zanima…