Ako želite boje koje su prirodne za uskršnja jaja, imamo odličan trik. Upotrebite sodu bikarbonu. Kad u lonac dodate sodu bikarbonu, ona će omekšati ljusku pa će se jaja lako ljuštiti i pripremiće površinu jaja da se prirodne boje na nju bolje zalepe.
Šta vam treba za prirodno bojenje jaja?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
- Bela jaja
- Soda bikarbona
- Cvekla, borovnice, ljuske crvenog luka, kurkuma…
- Sirće

Shutterstock
Kuvanje jaja
U lonac s hladnom vodom dodajte jaja i kašiku sode bikarbone. Kuvajte 10 minuta, zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ljuska će kasnije skliznuti s lakoćom.
Priprema prirodnih boja
- Cvekla (ljubičasta boja): Dve šolje naseckane cvekle prokuvane s malo sode bikarbone
- Borovnice (plava boja): Ponovite postupak kao i sa cveklom
- Kurkuma (žuta): Dve kašičice začina i soda bikarbona
- Ljuske luka (smeđa boja): Klasična, ali uvek efektna nijansa
Farbanje jaja
Stavite ohlađena jaja u boje. Za pastelne tonove dovoljno je da stoje 30 minuta, za jače nijanse ostavite preko noći. Mešanje boja i eksperimentisanje sa vremenom donosi jedinstvene rezultate. Kada se osuše, jaja možete lagano premazati uljem za sjaj. Ili ih vlažna umotajte u gazu sa listićima ili gumicama za zanimljive šare.