Jedan od najčešćih problema sa lukom jeste što brzo propada nakon kupovine, ali razlog za to može biti mesto na kojem ga čuvate u kuhinji. Luk, kao i ostale biljke iz roda allium, ne bi trebalo da se drži u frižideru, jer niske temperature ubrzavaju pretvaranje skroba u šećer.
Stručnjak za kuvanje i osnivačica sajta Little House Living, Merisa, ističe da vlažni uslovi u frižideru mogu da dovedu do toga da luk postane mekan, gnjecav, pa čak i da se brzo ubuđa.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Merisa naglašava da ako se luk čuva na pravi način, na hladnom i suvom mestu, može ostati svež više od tri meseca nakon kupovine.
Kako pravilno čuvati ceo luk da bi ostao svež?
Zlatno pravilo čuvanja luka jeste da se izbegne vlaga i ekstremna toplota, što znači da su kuhinjski ormarići ili fioke najbolji izbor.
Merisa savetuje:
— Čuvajte luk na suvom mestu gde vlaga ne može da dopre, kako biste sprečili njegovo kvarenje ili truljenje. Izbegavajte prostore kao što su ispod sudopere ili podrum, gde je vlažno.
Takođe objašnjava:
— Ako se luk drži na toplom mestu, počeće da se isušuje i klija, što vodi do brzog kvarenja. Ako je previše hladno, postaće vlažan, izgubiće čvrstinu, promeniće boju i može da se ubuđa.
Iako je u redu držati luk na radnoj površini, važno je da bude zaštićen od sunčeve svetlosti, jer ona može ubrzati klijanje i truljenje, prenosi Ekspres.
Zaboravite na plastičnu ambalažu iz prodavnice – umesto toga koristite papirne ili mrežaste kese koje omogućavaju protok vazduha.
Merisa napominje:
— Plastične kese zadržavaju vlagu i čine da luk brže propadne nego što biste želeli.
A šta sa sečenim lukom?
Kada se luk preseče, njegov rok trajanja se značajno smanjuje, i tada frižider postaje neophodan.
Merisa objašnjava:
— Seckani, isečeni i "kuvani luk" uvek treba čuvati u frižideru. Takav luk nije pogodan za ostavljanje van frižidera jer se brzo kvari.
Polovina luka treba da se čvrsto umota u plastičnu foliju ili kesu, a zatim stavi u hermetičku posudu, dok iseckani luk treba staviti u zatvorenu kesicu sa rajsferšlusom.
Da biste dodatno zaštitili luk od propadanja, čuvajte ga u posudi koja ga štiti od etilenskog gasa, koji proizvodi određeno voće i povrće i ubrzava sazrevanje.
Luk je veoma osetljiv na etilen, pa njegovo čuvanje sa drugim povrćem može dovesti do brzog klijanja i truljenja, prenosi Miror.
Ako se pravilno čuva:
- Oljušten luk može ostati svež u frižideru 7 do 10 dana
- Neoljušten luk u frižideru traje 10 do 14 dana
Bonus video: