Starinsko domaće jelo po receptu naših baka: Pucali smo od zdravlja za malo para, a danas ga retko ko jede

Slobodanka Ćorić Vesti 02.04.2025 12:55 0

Iako je danas retko viđamo na trpezama, ovo jelo je pravo blago domaće kuhinje

cicvara

Printscreen

Nekada je gotovo svaka kuća mirisala na cicvaru – starinsko, jednostavno jelo koje su naše bake spremale od svega nekoliko sastojaka, a koje je pružalo obilje energije i snage. Iako su nekada deca rasla uz ovaj hranljiv specijalitet, danas ga retko ko priprema, iako je jeftin, ukusan i zdrav.

Cicvara je jedno od onih jela koja su nekada bila osnova ishrane, a danas su gotovo zaboravljena. Pravi se od brašna, mleka, kajmaka i malo soli, a kada se pravilno spremi, ima bogat, kremast ukus i hrskavu, masnu koricu na vrhu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Zašto su naši preci obožavali cicvaru?

Pored toga što je izuzetno hranljiva, cicvara je poznata i po tome što se lako vari i daje dugotrajan osećaj sitosti. Seljaci su je često jeli pre odlaska na rad u polje jer im je davala snagu za ceo dan. Osim toga, kajmak i mleko obiluju zdravim mastima i vitaminima, dok brašno daje potrebnu energiju.

Kako se pravi prava domaća cicvara?

Ako želite da isprobate ovaj zaboravljeni specijalitet, evo recepta naših baka:

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 200 g kajmaka ili maslaca
  • 100 g kukuruznog ili pšeničnog brašna
  • Prstohvat soli

Priprema:

U šerpi zagrejte mleko i dodajte kajmak ili maslac.

Kada se otopi, polako dodajte brašno uz neprestano mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice.

Kuvajte na tihoj vatri dok smesa ne postane gusta i ne počne da se odvaja od zidova šerpe.

Kada se na površini pojavi masna korica, cicvara je gotova! Poslužite je toplu uz kiselo mleko ili domaći hleb.

Iako je danas retko viđamo na trpezama, cicvara je pravo blago domaće kuhinje. Možda je vreme da se vratimo starim receptima i uživamo u jednostavnim, zdravim jelima kakva su jeli naši preci!

Komentari (0)