Genetski modifikovana hrana izaziva veliku pažnju potrošača širom sveta, a mnogi žele da znaju kako da prepoznaju GMO proizvode, posebno paradajz. Iako se u nekim zemljama GMO hrana jasno obeležava, postoji nekoliko načina da sami prepoznate razliku između prirodnog i genetski modifikovanog paradajza.
Kako se GMO paradajz označava?
U većini supermarketa, voće i povrće se obeležava nalepnicama sa PLU kodovima (Price Look-Up). Ovaj kod se sastoji od četiri ili pet cifara i može vam pomoći da identifikujete poreklo i način uzgoja proizvoda:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Četvorocifren kod koji počinje brojevima 3 ili 4 – označava da je paradajz uzgajan konvencionalnim metodama uz upotrebu pesticida.
Petocifren kod koji počinje brojem 9 – znači da je paradajz organski, bez pesticida i GMO tehnologije.
Petocifren kod koji počinje brojem 8 – ukazuje da je paradajz genetski modifikovan (GMO).
Fizičke karakteristike GMO paradajza
Pored oznaka, postoje i vizuelne razlike koje vam mogu pomoći da prepoznate GMO paradajz:
Neprirodno savršen oblik – GMO paradajz je često savršeno okrugao, identične veličine i boje. Prirodni paradajz ima sitne nesavršenosti u obliku i nijansi.
Neobično dug vek trajanja – Ako paradajz ostaje svež mnogo duže nego obično, moguće je da je genetski modifikovan.
Tvrđa tekstura – GMO paradajz često ima čvršću i gumastu strukturu u poređenju sa prirodnim sortama.
Ako želite da izbegnete GMO paradajz, obratite pažnju na PLU kodove i fizičke karakteristike proizvoda. Takođe, kupovina organskog paradajza sa oznakom "9" garantuje da nije genetski modifikovan. Uvek je dobro informisati se o poreklu hrane koju konzumiramo i birati proizvode u skladu sa sopstvenim preferencijama i zdravljem.