Svaki put kad prokuvate vodu, minerali u vodi ostaju u kuvalu za vodu i stvaraju kamenac.
Ovaj problem je češći u područjima s tvrdom vodom i može uticati na ukus vaših toplih napitaka zbog čega je jedan korisnik na Redditu postavio pitanje:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
"Koliko često čistite svoje kuvalo za vodu? Kada voda ispari, sve materije koje su bile u njoj (kao što su fluor i magnezijum) ostanu. S vremenom se te materije nakupljaju u unutrašnjim delovima kuvala za vodu."
Stručnjaci tvrde da kuvalo za vodu trebate čistiti barem jednom mesečno ako ga koristite svakodnevno kako biste sprečili nakupljanje kamenca, piše Express.

Shutterstock
Kuvalo za vodu se treba čistiti često
"Dezinkrustacija je proces uklanjanja nakupljenog kamenca unutar vašeg kuvala za vodu, koji dolazi od kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala prisutnih u vodi. Ako imate tvrdu vodu, možda ćete trebati češće čistiti kuvalo jer tvrda voda ima veći sadržaj minerala od meke vode", navodi se na web stranici Kitchen Aida, gde preporučuju čišćenje sirćetom.
"Zahvaljujući svojoj blagoj kiselosti, sirće je dobro rešenje za razbijanje mineralnih naslaga u vašem kuvalu za vodu. To je najbolje uraditi nakon korišćenja specijalizovanog sredstva za uklanjanje kamenca", tvrde.

Shutterstock
U raspravi o čišćenju kuvala za vodu, jedna korisnica Reddita podelila je svoje iskustvo i tako iznenadila mnoge.
"Doslovno nikada u životu nisam oprala kuvalo za vodu. Povremeno obrišem spoljašnju stranu ako se zadrži prašina, ali nikada ga nisam čistila. Budući da je unutra jedino obična voda, ne vidim razlog za to", komentarisala je.
Druga osoba je otkrila koliko često čisti svoje kuvalo za vodu: "Otprilike svaka tri meseca. Samo prokuvam vodu s limunskom kiselinom i savršeno funkcioniše."
Video: