Kuvanje kod kuće može biti neverovatno zadovoljavajuće, ali budimo iskreni, nemate svakoga dana energiju da satima sečete, krčkate i mešate.
Tu dolazi supa. Topla je, hranljiva i iznenađujuće jednostavna za pripremu—čak i u vašim užurbanim danima.
A uz nekoliko pametnih trikova, možete skratiti vreme kuvanja bez žrtvovanja ukusa. Profesionalni kreatori recepata dele osam jednostavnih trikova za supu koji će vam pomoći da brzo stavite nešto toplo na sto.
Koristite kvalitetan kupovni bujon
Dobar bujon može napraviti veliku razliku. Šona Klark, osnivačica kompanije ,,Healthy Foodie Girl", kaže za Real Simple da početak sa visokokvalitetnim kupovnim bujonom odmah pojačava ukus supe—bez dugog krčkanja. Birajte bujon sa malo natrijuma kako biste mogli sami da kontrolišete začine.
Ili pripremite svoj domaći bujon unapred
Ako ste spremni na malo pripreme unapred, domaći bujon je teško nadmašiti. „Uvek imam zalihe domaćeg bujona u zamrzivaču,“ kaže Marisa Stivens, osnivačica kompanije ,,Pinch and Swirl". „Čak i brze supe bolje izgledaju sa njim.“
Ona preporučuje da sačuvate pileće ili ćureće kosti umesto da ih bacate. Samo ih čuvajte u zamrzivaču—zajedno sa ljuskama luka, krajevima celera i korom šargarepe—i pravite bujon kad god ste spremni.
Koristite već iseckano povrće
Da biste uštedeli vreme u zauzetim danima, Klarkova često poseže za smrznutim ili prethodno seckanim povrćem. Ono smanjuje pripremu, a ipak dodaje mnogo svežeg ukusa supi, olakšavajući kuvanje tokom nedelje. Smrznuti mirepoix ili seckani luk su posebno korisni, jer se brzo omekšaju i lepo se uklapaju u supe.
Počnite sa konzerviranom supom
Emi Klinton, osnivačica kompanije ,,Entirely Emmy", predlaže da počnete sa konzerviranom supom koju već volite, a zatim je nadogradite. Supa od paradajza i sočiva posebno je laka za prilagođavanje.
„Dodajte svoj dodatni protein, povrće ili začine kako biste je učinili hranljivijom i ukusnijom,“ kaže Klintonova.
Pripremite supu sa gotovim sastojcima
Nema ništa loše u korišćenju sastojaka sa dužim rokom trajanja—Klintonova predlaže supe koje se prave samo od konzervirane hrane i začina iz ostave. Razmislite o supama poput minestrone, tortilja ili onih na bazi pasulja. Sve sastojke stavite u šerpu, pustite da krčka i gotovo je—bez seckanja i sa minimalnim čišćenjem.
Koristite prethodno kuvano meso
Imate pile iz pečenjara u frižideru? Dodajte ga u koncentrisani bujon, ubacite povrće i dobijate bogatu supu sa domaćim ukusom uz minimalan trud.
Kuvajte sušeni pasulj unapred
Još jedan trik koji ističe Stivensova: kuvanje sušenog pasulja (i žitarica) unapred. Ona koristi spori šporet, a zatim ih zamrzava u porcijama od dve šolje, spremne za upotrebu kad god poželi supu.
„Zaista nema poređenja sa ukusom i teksturom pasulja koji kuvate sami u odnosu na onaj iz konzerve,“ kaže Stivensova. „Ubacivanje kuvanog pirinča ili šolje pasulja koji sam sama skuvala čini supu zasitnijom, a da pritom ne trošim više vremena kada sam zauzeta.“
Završite sa pojačivačem ukusa
Pokušajte da završite supe sastojcima koji daju jak efekat, poput parmezana, kašike miso paste, malo kiselosti ili svežeg začinskog bilja, kako biste dodali dubinu bez dodatnog truda. Kašika limunovog soka, prstohvat sirćeta, nekoliko grančica korijandera ili čak malo pesta na kraju mogu učiniti da sve bude ukusnije i svežije.
Bonus video:
Komentari (0)