ZABORAVITE na salonsko pranje TEPIHA: Mogu se oprati i u stanu, a NAJBIZARNIJI trik uključuje sneg!

Vesti 23.12.2021 12:55 0

Dubinsko pranje tepiha čini se kao zastrašujući zadatak. Ako ste do ovoga trenutka verovale da je ovaj postupak nemoguće sprovesti u kućnoj radinosti, veoma ćete se iznenaditi

ZABORAVITE na salonsko pranje TEPIHA: Mogu se oprati i u stanu, a NAJBIZARNIJI  trik uključuje sneg!

Shutterstock

Iznajmljivanje  parnih čistača može biti prilično skup potez, a pozivanje profesionalaca da obave posao koštaće još više. Srećom, nema potrebe da izdvajate novac ili jednostavno živite sa svom prljavštinom, flekama i krhotinama koje se zaglave u vlaknima. Možete sami duboko očistiti tepih uz nekoliko pametnih saveta!

Jedina mašina koja vam je zaista potrebna je vaš obični stari usisivač. U kombinaciji sa nekoliko stvari koje verovatno već imate u ostavi poput sode bikarbone, belog sirćeta i soli, sa lakoćom ćete ukloniti stare mrlje sa svog tepiha. Govorimo i o vinu, kafi, prljavštini, blatu, sosu za testeninu i još mnogo toga.

Dženifer Rodrigez, glavni službenik za higijenu u "Pro Housekeepers", nudi metodu koja koristi usisivač plus soda bikarbonu ili tečnost za sudove.

 Potreban alat:

  • Stara četkica za zube
  •  četka
  •  čista krpa
  •  kanta
  • usisivač

Kako duboko očistiti tepih bez mašine:

Pripremite kantu tople vode i željeni alat za čišćenje. Usisajte celu oblast koju želite da očistite da biste se rešili prljavštine i prašine. Ako koristite sodu bikarbonu, pospite mrlju dok se potpuno ne pokrije. Isto učinite i ako koristite tečnost za sudove. Trljajte  okolo dok ne vidite mehuriće. Koristeći staru četku, četkicu za zube, krpu ili peškir, nežno istrljajte mrlju toplom vodom. Nemojte potpuno natopiti pod, samo ga dovoljno navlažite da očistite prljavštinu. Uključite sve ventilatore ili otvorite obližnje prozore da biste omogućili da se tepih osuši na vazduhu. Kada se osuši, ponovo usisajte.

Neobičan trik sa snegom

Glavni problem je što u ovom periodu baš i nema dosta snega, ali ako napada u predstojećem periodu, možete da ga iskoristite za pranje tepiha.

Iznesite svoj tepih napolje i protresite ga da oslobodite što je više moguće prljavštine. Ostavite da odstoji oko 30 minuta da se privikne na nižu temperaturu. Stavite sneg  na vrh prostirke, koristeći metlu da ravnomerno rasporedite sneg. Udarite snežni tepih ravnom stranom metle. Amonijak u snegu će reagovati sa hladnim vazduhom, uzrokujući da se prljavština skrivena duboko u tepihu učvrsti. Ostavite sneg na tepihu 15 do 20 minuta. Zatim ga okrenite i ponovite korake od 1 do 3 sa drugom stranom. Uklonite što više viška snega pre nego što okačite tepih na 20 do 30 minuta. Sneg će na kraju ispariti, a da tepih ne ostane mokar. Naravno, savet je da se tepih ponovo usisa nakon ovog postupka.

 

Komentari (0)
Loading