Iako je spisak namirnica koje se preporučuju osobama sa dijabetesom uglavnom poznat, postoji jedna namirnica koju mnogi u Srbiji često zanemaruju. Iako je često poistovećuju sa krompirom, narodni travar Momčilo Antonijević ukazuje na značajnu razliku između njih.
U Jutarnjem programu RTS-a, Antonijević je naglasio da bi čičoka trebalo da bude češće prisutna u ishrani dijabetičara, ali i osoba sa povišenim holesterolom, trigliceridima, te poremećajem crevne flore. Iako je mnogi nazivaju divljim krompirom, zbog sličnosti u izgledu, čičoka zapravo ne sadrži skrob.
„Umesto toga, čičoka sadrži inulin, važnu nerastvorivu vlaknastu supstancu koja je vrlo korisna za našu crevnu floru i za ljude sa dijabetesom“, objašnjava Antonijević.
Čičoka je takođe bogata esencijalnim masnim kiselinama, koje je teško uneti iz drugih izvora hrane. Pored toga, sadrži mnoge druge hranljive supstance, poput cinka i gvožđa, što je čini korisnom za osobe koje pate od anemije. Preporučuje se konzumacija čičoke, pre svega, u svežem obliku.
Antonijević takođe ističe da čičoka sadrži fluor koji je lako iskoristiti, čime je korisna za zdravlje zuba. Preporučuje da svi koji imaju uslove, posade čičoku, jer je izuzetno korisna za zdravlje.
Pored toga što je preporučena za dijabetičare i osobe sa insulinskom rezistencijom, čičoka je odlična i za one sa visokim nivoom holesterola. Antonijević je otkrio recept za salatu od čičoke, jabukovog sirća i lanenog ulja, koja je posebno pogodna za osobe koje imaju povišen nivo masti u krvi ili pate od anemije.
Zbog svih svojih zdravstvenih prednosti, čičoka se preporučuje i onima koji nemaju specifične zdravstvene probleme, jer je sigurna za konzumaciju svih uzrasta.