Čišćenje kuhinje može delovati kao ogroman zadatak, posebno kada je potrebno srediti ploču za kuvanje i rernu.
Vremenom se ulje i ostaci hrane mogu nakupiti, ostavljajući vašu ploču za kuvanje manje privlačnom.
Dok mnogi proizvodi za čišćenje obećavaju efikasno uklanjanje masnih mrlja, većina njih sadrži agresivne hemikalije.
Srećom, postoje delotvorne i ekološke alternative za čišćenje ploče za kuvanje. Među prirodnim sredstvima postoji čak i jedno koje, prema rečima stručnjaka za čišćenje iz kompanije ,,Hob Scraper", „nadmašuje beli sirće“.
Stručnjaci za čišćenje preporučuju upotrebu sode bikarbone umesto belog sirćeta, jer je ona blagi abraziv koji pomaže u bržem uklanjanju masnoće i mrlja, a pritom ne oštećuje površinu ploče za kuvanje.
Shutterstock
Pre nego što započnete čišćenje, ploča za kuvanje mora biti potpuno hladna, a ako imate električni šporet, obavezno ga isključite iz struje.
Zatim, obilno poprskajte vodom masne delove ploče, pospite sodu bikarbonu kako biste napravili pastu i ostavite da deluje pet minuta.
Na kraju, ploču nežno očistite mekanom krpom. Stručnjaci ističu: ,,Blaga abrazivnost sode bikarbone pomoći će u uklanjanju tvrdokornih mrlja od masnoće."
Na kraju, isperite krpu ili sunđer, prebrišite šporet, a zatim upotrebite čistu, suvu krpu da biste je ispolirali.
Međutim, ako na ploči i dalje postoje tvrdokorne mrlje, možda će biti potrebno dodatno čišćenje.
Shutterstock
Za keramičke ploče najbolji alat za uklanjanje zagorelih ostataka hrane je strugač za šporet.
Najefikasniji način jeste da lagano stružete hranu deo po deo, pažljivo uklanjajući svaki zagoreli deo zasebno.
Uvek držite strugač pod što manjim uglom u odnosu na ploču za kuvanje, tako da oštrica bude što horizontalnija. Na taj način dodatno smanjujete rizik od ogrebotina.
Da biste sprečili nakupljanje masnoće, najbolje je prebrisati ploču nakon svake upotrebe.
Takođe, tokom kuvanja možete koristiti zaštitnu mrežicu protiv prskanja, koja će smanjiti količinu masnih kapljica na ploči i olakšati njeno održavanje, savetuje Express.
Bonus video:
Možda vas zanima…
