Da li ste primetili da peškiri s vremenom gube na mekoći? Iako peškire danas češće bacamo i kupujemo nove nego što se ranije radilo, one koje imamo želimo što bolje da održavamo. Kako bismo ih održali što mekšim, često koristimo velike količine omekšivača, što znači i velike količine hemikalija. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu pomoći u očuvanju mekoće peškira na prirodan način.
Koristite manje deterdženta
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Prekomerna upotreba deterdženta može dovesti do njegovog nakupljanja na vlaknima peškira, što ih čini krutim. Za pranje je dovoljna i polovina preporučene količine deterdženta.
Dodajte sirće
Sirće je već poznata zamena za omekšivač. Umesto omekšivača, dodajte šolju belog sirćeta u ciklus ispiranja. On pomaže u uklanjanju mineralnih naslaga, kamenca i viška deterdženta, zbog čega će peškiri biti mekši. Učinite to bar svakih šest nedelja.
Dodajte sodu bikarbonu
Dodavanjem pola šolje sode bikarbone u mašinu za pranje možete ukloniti nakupljene ostatke deterdženta i minerala koji čine peškire krutim. Osim što omekšava vlakna, soda bikarbona neutralizuje neprijatne mirise, čineći vaše peškire svežim i mirisnim bez upotrebe agresivnih hemikalija.
Protresite peškire pre sušenja
Pre nego što stavite peškire na sušenje, dobro ih protresite kako bi se vlakna "otvorila", odnosno izravnala, i kako bi se sprečilo njihovo zapetljavanje. Ovaj postupak pomaže u održavanju mekoće peškira, poboljšava njihovu sposobnost upijanja i obezbeđuje ravnomernije sušenje.
Video: