Ne jedite smežuran i proklijao krompir: Stručnjaci upozoravaju da je veoma opasan!

Vesna Vukadinović Vesti 20.02.2025 21:16 0

Kada dugo stoji, krompir počne da klija ili se smežura, čak i kada je frižideru.

krompir

Shutterstock

Prema stručnjacima Univerziteta u Ilinoisu, bolje je biti oprezan i baciti smežuran krompir. Kada dugo stoji, krompir počinje da gubi vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da kora krompira postane opuštena i naborana.

U njemu se stvara toksin

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

"Kada krompir počne da klija, to je način na koji pokušava da raste i razmnožava se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u najboljem stanju za konzumaciju", tvrde stručnjaci. Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik. Vidljivi znakovi propadanja, poput smežuranja i klijanja, znakovi su razvoja solanina, prirodnog toksina koji nastaje u krompiru, piše „Healthline“.

Zdravstvene tegobe koje nastaju

Solanin u malim količinama obično ne utiče na ljude, ali njegova koncentracija može značajno da poraste u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom. Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i nervnim sistavom, zavisno od unesene količine.

Video:

Pogledajte koji broj vam je poslednji u datumu rođenja, on otkriva vašu sudbinu #najzena #zena #fypシ゚ #fypシ゚viral #foryoupage #goviral #fyp ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)