Ne jedite smežuran i proklijao krompir: Stručnjaci upozoravaju da je veoma opasan!

Vesna Vukadinović Vesti 20.02.2025 21:16 0

Kada dugo stoji, krompir počne da klija ili se smežura, čak i kada je frižideru.

krompir

Shutterstock

Prema stručnjacima Univerziteta u Ilinoisu, bolje je biti oprezan i baciti smežuran krompir. Kada dugo stoji, krompir počinje da gubi vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da kora krompira postane opuštena i naborana.

U njemu se stvara toksin

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

"Kada krompir počne da klija, to je način na koji pokušava da raste i razmnožava se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u najboljem stanju za konzumaciju", tvrde stručnjaci. Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik. Vidljivi znakovi propadanja, poput smežuranja i klijanja, znakovi su razvoja solanina, prirodnog toksina koji nastaje u krompiru, piše „Healthline“.

Zdravstvene tegobe koje nastaju

Solanin u malim količinama obično ne utiče na ljude, ali njegova koncentracija može značajno da poraste u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom. Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i nervnim sistavom, zavisno od unesene količine.

Video:

Pogledajte koji broj vam je poslednji u datumu rođenja, on otkriva vašu sudbinu #najzena #zena #fypシ゚ #fypシ゚viral #foryoupage #goviral #fyp ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)