Maslinovo ulje je korisno za mnoge stvari - – koristi se u kuvanju, za negu kože, i u raznim proizvodima za negu kose. Neki ga takođe koriste kao prirodnu alternativu za čišćenje i poliranje, no iako to zvuči sjajno, zapravo nije najbolji izbor za čišćenje ili poliranje.
Džen i Brajan Bojl, vlasnici "Maid This Cleaning", objašnjavaju da iako se maslinovo ulje često spominje kao prirodno sredstvo za čišćenje, zapravo nije najučinkovitiji izbor, piše Real Simple.
Zašto maslinovo ulje nije dobro za čišćenje?
Umesto da pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija, maslinovo ulje može ostaviti lepljive ostatke i uzrokovati nakupljanje prašine.
Kada ljudi govore o čišćenju maslinovim uljem, najčešće misle na obnavljanje ili poliranje stvari. "Maslinovo ulje nema antibakterijska ili antivirusna svojstva pa zapravo ne može dezinfikovati ili očistiti bilo šta", kaže Bojl.
Shutterstock
Ako nanesete ulje na kuhinjske aparate, neće ih oštetiti, ali možda neće polirati onako kako ste želeli.
"Kako se ulje suši, ostavlja lepljivi sloj koji može popuniti ogrebotine, ali s vremenom taj sloj nakuplja prašinu i dlake", objašnjava Bojl. Osim toga, ako nanesete previše slojeva, može doći do nakupljanja masnoće, što će aparate učiniti prljavima i uništiće njihov sjaj.
Možda vam se čini da je dobra ideja premazati rešetke rerne maslinovim uljem kako bi sprečili lepljenje hrane, ali na temperaturi iznad 190 stepeni Celzijsuovih može da počne da se dimi.
Bojl savetuje da ga koristite samo na rešetkama roštilja na otvorenom, gde dim neće stvarati problem.
Bonus video:
Možda vas zanima…
