Oni koji više vole da peru sudove ručno umesto korišćenja mašine za sudove, verovatno posežu za pouzdanim sunđerom ili četkom kako bi uklonili ostatke hrane s tanjira. Međutim, pokazalo se da korišćenje sunđera može zapravo širiti više bakterija na vašem posuđu, čak i kada ono izgleda čisto.
Ove alarmantne podatke izneo je norveški naučnik Trond Moertro s Instituta za istraživanje hrane, piše Mirror.
Sunđerima se šire bakterije
Upozorio je da se sunđeri retko potpuno osuše, posebno ako se koriste svaki dan i tako postaju plodno tlo za razvoj bakterija, uključujući salmonelu, koja može izazvati ozbiljne bolesti.
"Jedan sunđer može sadržati veći broj bakterija nego što ima ljudi. Sunđer je vlažan i sakuplja ostatke hrane, koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do njihovog brzog rasta", objasnio je Moretro i dodao kako čišćenje sunđera ne smanjuje značajno ovaj rizik, a jedini način za održavanje potpune higijene bio bi svakodnevno menjanje sunđera – opcija koja nije ni ekonomski isplativa ni ekološki prihvatljiva.

Shutterstock
Bolja opcija od sunđera za pranje sudova
Trond preporučuje korišćenje četke za čišćenje tvrdokornih komadića hrane koji se ne daju ukloniti jer se četkice brzo suše.
"Budući da se četka brzo suši, štetne bakterije nestaju. Takođe, većina četki ima dršku koja sprečava direktan kontakt s potencijalno štetnim bakterijama, za razliku od sunđera. Podstičem potrošače da isprobaju četku sledeći put kada budu trebali da zamene sunđer. Četke su bolji izbor za pranje suđa kada gledamo s higijenskog stajališta", pojasnio je naučnik.
Bonus video: