Jedna od najopasnijih namirnica na svetu, koja ipak čini osnovu ishrane pola milijarde ljudi, krije smrtonosnu pretnju ako se ne pripremi kako treba. Kasava, poznata i kao manioka, biljka poreklom iz Južne Amerike, sada se uzgaja u tropskim regionima širom sveta, a njen najveći proizvođač je Nigerija.
Opasnost se krije u svakodnevnoj hrani
Manioka je osnovna namirnica za mnoge, ali njeno korenje, kora i listovi sadrže toksične supstance koje mogu proizvesti cijanovodonik. U zavisnosti od vrste manioke, koncentracija cijanida može drastično da varira – od 20 mg po kilogramu u „slatkim” sortama do čak 1.000 mg u najgorčijim vrstama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), trovanje maniokom uzrokuje smrt oko 200 ljudi godišnje. Iako ovaj broj može zvučati nisko u poređenju sa milionima koji ga svakodnevno konzumiraju, opasnost ostaje realna, posebno u kriznim situacijama.
Pravilna priprema spašava živote
Ključ bezbedne konzumacije kasave leži u njenoj pravilnoj pripremi. Proces podrazumeva namakanje biljke u vodi do 24 sata, čime se značajno smanjuje količina cijanida. Nepoštovanje ovih procedura može dovesti do smrti, kao i do dugotrajnih zdravstvenih problema, kao što je neurološki poremećaj poznat kao ataksija.
Primer opasnosti od manioke zabeležen je tokom nestašice hrane u Venecueli 2017. godine, kada su ljudi u očaju konzumirali gorke sorte manioke da bi preživeli. Kako je izvestio El Pais, ovo je dovelo do smrti zbog nepravilno pripremljene biljke.
