Mnogi ljudi se poslednjih godina žale da im belo brašno izaziva gorušicu, probleme sa crevima, a oni koji imaju netoleranciju na gluten ne bi smeli da ga konzumiraju. Zbog toga smo istražili odlične alternative koje mogu da poboljšaju nutritivnu vrednost vaših peciva.
Nutricionistkinja Đina Hamšou objasnila je razlike između nekoliko vrsta brašna koje mogu biti zdravija zamena za belo brašno.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Integralno pšenično brašno
Idealno je za pripremu domaćeg hleba i peciva. Integralno pšenično brašno sadrži mnogo više vlakana nego belo, a bogatije je i proteinima i gvožđem.
„Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, preporučujem da ga kombinuujete sa običnim belim brašnom i prilagodite količine prema svojim potrebama“, savetuje nutricionistkinja.
Speltino brašno
Speltino brašno se dobija mlevenjem drevne vrste pšenice – spelte.
„Spelta daje blagu slatkoću pečenim proizvodima, uz dodatak vlakana“, objašnjava nutricionistkinja.
Ovo brašno je lakše za varenje od drugih vrsta brašna od celog zrna i odlična je zamena za pšenično brašno u većini recepta. Takođe, speltino brašno je bogato vlaknima, sa oko 19 grama po šoljici.
Ražano brašno
Raž je hranljiva žitarica koja je izuzetno bogata rastvorljivim vlaknima. Takođe sadrži minerale poput mangana, bakra i fosfora.
„Raž je bogata fitonutrijentima – biljnim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv bolesti i štite telo od stresa povezanog sa starenjem“, kaže nutricionistkinja.
Ražano brašno ima niži glikemijski indeks od pšeničnog brašna, što znači da manja verovatnoća izaziva visok nivo insulina i porast šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da je odličan za kontrolu nivoa šećera u krvi.
Brašno od smeđeg pirinča
Brašno od smeđeg pirinča je sjajan izbor za osobe koje ne podnose gluten, jer ga ne sadrži, a vrlo je hranljivo.
„Brašno od smeđeg pirinča se minimalno obrađuje i dobro se kombinuje s drugim vrstama brašna. Takođe, odlično je za zgrušavanje sosova“, objašnjava nutricionistkinja.

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!

TRKA SE NASTAVLJA! Završen drugi krug glasanja za imena maskota EXPO 2027 – evo ko su favoriti

KAMEN KOJI JE ZAUSTAVIO VREME Šta je 14 miliona ljudi videlo na EXPO 1970?

POBEGNITE OD VRUĆINE U ČUDESAN PODZEMNI SVET Otkrijte pećine Srbije - savršen izlet za sve generacije!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

EXPO 2027 U BROJKAMA I ČINJENICAMA Najveći međunarodni događaj u istoriji Srbije

TEROR: Blokaderi u Kragujevcu maltretirali ženu kojoj je preminuo član porodice!

Kako je Svetska izložba u Parizu 1900. promenila svet
Daću još ovo malo života... Baja Vujović emotivnim rečima pokušao da osvesti sina! Luki pala roletna pa doneo odluku! (VIDEO)

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

Svet u stanju pripravnosti: Na snazi su upozorenja; I dalje preti serija potresa FOTO/VIDEO
Marko Pecarski ima novi klub
