Četiri zdrave zamene za belo brašno: Savršene za osobe kojima smeta gluten i koje imaju probleme sa crevima

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 17.01.2025 13:55 0

Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, preporučujem da ga kombinuujete sa običnim belim brašnom i prilagodite količine prema svojim potrebama“, savetuje nutricionistkinja

brašno

Shutterstock

Mnogi ljudi se poslednjih godina žale da im belo brašno izaziva gorušicu, probleme sa crevima, a oni koji imaju netoleranciju na gluten ne bi smeli da ga konzumiraju. Zbog toga smo istražili odlične alternative koje mogu da poboljšaju nutritivnu vrednost vaših peciva.

Nutricionistkinja Đina Hamšou objasnila je razlike između nekoliko vrsta brašna koje mogu biti zdravija zamena za belo brašno.

Integralno pšenično brašno

Idealno je za pripremu domaćeg hleba i peciva. Integralno pšenično brašno sadrži mnogo više vlakana nego belo, a bogatije je i proteinima i gvožđem.

„Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, preporučujem da ga kombinuujete sa običnim belim brašnom i prilagodite količine prema svojim potrebama“, savetuje nutricionistkinja.

Speltino brašno

Speltino brašno se dobija mlevenjem drevne vrste pšenice – spelte.

„Spelta daje blagu slatkoću pečenim proizvodima, uz dodatak vlakana“, objašnjava nutricionistkinja.

Ovo brašno je lakše za varenje od drugih vrsta brašna od celog zrna i odlična je zamena za pšenično brašno u većini recepta. Takođe, speltino brašno je bogato vlaknima, sa oko 19 grama po šoljici.

Ražano brašno

Raž je hranljiva žitarica koja je izuzetno bogata rastvorljivim vlaknima. Takođe sadrži minerale poput mangana, bakra i fosfora.

„Raž je bogata fitonutrijentima – biljnim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv bolesti i štite telo od stresa povezanog sa starenjem“, kaže nutricionistkinja.

Ražano brašno ima niži glikemijski indeks od pšeničnog brašna, što znači da manja verovatnoća izaziva visok nivo insulina i porast šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da je odličan za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Brašno od smeđeg pirinča

Brašno od smeđeg pirinča je sjajan izbor za osobe koje ne podnose gluten, jer ga ne sadrži, a vrlo je hranljivo.

„Brašno od smeđeg pirinča se minimalno obrađuje i dobro se kombinuje s drugim vrstama brašna. Takođe, odlično je za zgrušavanje sosova“, objašnjava nutricionistkinja.

Komentari (0)
Loading