Mnogi ljudi se poslednjih godina žale da im belo brašno izaziva gorušicu, probleme sa crevima, a oni koji imaju netoleranciju na gluten ne bi smeli da ga konzumiraju. Zbog toga smo istražili odlične alternative koje mogu da poboljšaju nutritivnu vrednost vaših peciva.
Nutricionistkinja Đina Hamšou objasnila je razlike između nekoliko vrsta brašna koje mogu biti zdravija zamena za belo brašno.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Integralno pšenično brašno
Idealno je za pripremu domaćeg hleba i peciva. Integralno pšenično brašno sadrži mnogo više vlakana nego belo, a bogatije je i proteinima i gvožđem.
„Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, preporučujem da ga kombinuujete sa običnim belim brašnom i prilagodite količine prema svojim potrebama“, savetuje nutricionistkinja.
Speltino brašno
Speltino brašno se dobija mlevenjem drevne vrste pšenice – spelte.
„Spelta daje blagu slatkoću pečenim proizvodima, uz dodatak vlakana“, objašnjava nutricionistkinja.
Ovo brašno je lakše za varenje od drugih vrsta brašna od celog zrna i odlična je zamena za pšenično brašno u većini recepta. Takođe, speltino brašno je bogato vlaknima, sa oko 19 grama po šoljici.
Ražano brašno
Raž je hranljiva žitarica koja je izuzetno bogata rastvorljivim vlaknima. Takođe sadrži minerale poput mangana, bakra i fosfora.
„Raž je bogata fitonutrijentima – biljnim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv bolesti i štite telo od stresa povezanog sa starenjem“, kaže nutricionistkinja.
Ražano brašno ima niži glikemijski indeks od pšeničnog brašna, što znači da manja verovatnoća izaziva visok nivo insulina i porast šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da je odličan za kontrolu nivoa šećera u krvi.
Brašno od smeđeg pirinča
Brašno od smeđeg pirinča je sjajan izbor za osobe koje ne podnose gluten, jer ga ne sadrži, a vrlo je hranljivo.
„Brašno od smeđeg pirinča se minimalno obrađuje i dobro se kombinuje s drugim vrstama brašna. Takođe, odlično je za zgrušavanje sosova“, objašnjava nutricionistkinja.
Stiže velika lova: 3 znaka obogatiće se na igrama na sreću do 13. novembra
NAJVREDNIJI TROFEJ U ISTORIJI Bokseri Zvezde osvojili Kup šampiona
Jedemo ih svakodnevno, a ove četiri namirnice samo nam ubrzavaju starenje
Nedelja štednje u ALTA banci traje do kraja godine – kamate čak do 5,5 odsto
Advokat uhapšenog zbog incidenta u Splitu: Bio je tamo, ali negira krivično delo
Na današnji dan, 6. novembar
Sankcije ne menjaju ništa – evo kako možete da plaćate karticama na NIS pumpama
Delovi Beograda bez struje: Poznate tačne adrese
Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
Evo kada se očekuje presuda Brajanu Volšu: Suprugu brutalno ubio i raskomadao, njeno telo nikad nije pronađeno (FOTO)
Izgoreli zbog pitanja: Sara i Luks odlučili da zapušte usta hejterima na prozivke zbog njihovih vrelih akcija! (VIDEO)
Spasite sebe slomljenog srca: Odmah naučite razliku između gospodina trenutnog i gospodina dugoročnog
Dnevni horoskop: Pred Blizancima je dan ispunjen flertom, Vage su bez energije, a Ribe...
ATP predstavio novi logo: "Dobro došli u budućnost" FOTO