Krofne su omiljena poslastica mnogih, a gotovo svaka domaćica ima svoj recept za njih. Tradicionalno se prže u dubokom ulju, ali sve je popularnija opcija onih koje se peku u rerni, jer uz njih možete uživati bez griže savesti.
Iako su krofne najčešće u slatkoj verziji, postoje i recepti za slane krofne, što dodatno širi paletu ovog ukusnog testa. Međutim, krofne su često na listi namirnica koje nije lako uklopiti u plan zdrave ishrane zbog njihove visoke kalorijske vrednosti, naročito kada se pripremaju prženjem u dubokom ulju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Zbog toga je dobro isprobati recept za pečene krofne, koje su podjednako sočne i prozračne, ali sa puno manje kalorija, a ne gube na ukusu.
Sastojci
- 2 jaja
- 30 g kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml jogurta
- 16 kašika brašna
- 90 ml ulja
Priprema
Jaja umutite sa šećerom. Dodajte ostale sastojke: ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno i sve dobro umutite da se sjedini.
Krofnice pecite u limu za pečenje sa kalupima u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Potom ih pospite šećerom u prahu i uživajte u neodoljivom ukusu.