To je pogača koja se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak 7. januara kada se svi ukućani skupe zajedno. Prema tradiciji, u česnicu se stavlja novčić, a veruje se da će onome ko ga pronađe doneti novac i sreću tokom cele godine.
Osim novčića, u česnicu se stavlja i parče badnjaka, a onome ko ga pronađe veruje se da će mu doneti plodnost i dobro zdravlje. U nekim krajevima, u česnicu se stavljaju i kukuruz (za svinje), pasulj (za ovce) i ovas (za konje). Oni koji imaju kokoške i drugu živinu, u česnicu stavljaju zrna pšenice.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Ko pronađe novčić i badnjak treba da ih čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su stavljeni u božićni hleb.
Bonus video: