Vrste ribe i način pripreme:
- Sitna riba se prži cela i na jakoj vatri.
- Krupna riba se čisti, seče na komade i prži na slabijoj vatri kako bi toplotna obrada bila ravnomerna.
Priprema komada ribe:
Za pripremu pre prženja:
Izbor posude i masnoće za prženje:
Riba se najbolje prži u tiganju sa debelim dnom, jer se ono ravnomerno zagreva i sprečava pregorevanje. Važno je i debljina pohovanja – debelo pohovanje štiti meso da ne izgori. Za masnoću, najčešće se koristi suncokretovo ulje jer nema jak miris, ali je zdravija opcija maslinovo ulje. Komadi ribe treba da se okreću samo jednom.
Trikovi za bolji rezultat:
- Da bi se eliminisao jak miris prilikom prženja, u tiganj stavite iseckan krompir.
- Ako želite da riba ne izgori i raspadne se, pre prženja je ostavite 30 minuta u vodi pomešanoj sa sirćetom (u jednakim količinama).
- Ako želite da komadi ribe ostanu u dobrom obliku, pre prženja napravite male razreze na mesu.Na kraju, možete isprobati razne vrste ribe, poput prženog šarana, brancina, orade ili lososa u tiganju.
Bonus video: