Da li ste ikada isekli jabuku i primetili da je počela da poprima smeđu boju i pre nego što ste uspeli da je pojedete? Iako je takva promena samo hemijska reakcija na izlaganje kiseoniku i neće promeniti ukus ili kvalitet jabuke, može biti vrlo frustrirajuće kada pokušavate da pripremite neko posebno jelo ili užinu kod koje je, osim ukusa, važan i izgled. Dobra vest je da postoji mnogo načina kako sprečiti jabuke da posmeđe, i svi su vrlo jednostavni, piše portal Real Simple.
Sezona jabuka je u punom jeku. Dakle, bilo da spremate domaću pitu od jabuka, pripremate voće za nedelju koja je pred vama ili pakujete užinu za dijete, postoji nekoliko načina kako sprečiti jabuke da posmeđe. Budući da do spomenute promene dolazi zbog oksidacije, namirnice koje sadrže kiseline sprečiće razgradnju enzima, što će pomoći u sprečavanju tamnjenja. Možete, primera radi, kriške jabuke namočiti u limunov sok, sok limete ili vodu s medom, no manje poznata učinkovita metoda je potapanje omiljenog voća u slanu vodu. Ova jednostavna taktika zahteva minimalno vreme i čišćenje, a održava kriške jabuke svežima i svetlijima. Sve što vam je potrebno za ovaj zadatak već imate u kuhinj, himalajsku so, činiju za mešanje i cediljku ili sito.
Za početak, u činiju ulijte pola kašičice himalajske soli i šoljicu vode sobne temperature. Mešajte so i vodu minut ili dva dok se so ne otopi. Potom namočite kriške jabuke u solnu otopinu i ostavite ih da se namaču do 10 minuta. Nakon toga ulijte solnu otopinu i kriške jabuka u cediljku ili sito te pustite vodu preko kriški kako biste isprali so. Kriške jabuke ostaće sveže i neće posmeđiti do tri dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Stručnjaci koji su podelili ovaj savet otkrili su i zašto zapravo jabuke potamne nakon sečenja. Do toga dolazi zbog oksidacije, što jednostavno znači da je voće bilo izloženo kiseoniku. Duboko u ćelijama jabuke nalazi se enzim zvan polifenol oksidaza, a kada on dođe u kontakt s kiseonikom, izaziva reakciju unutar tkiva jabuke. To je ono što uzrokuje smeđu boju na 'mesu' jabuke nakon što je isečete.
Korišćenje opisane metode sa solnom otopinom najbolji je način da sprečite posmeđivanje kriški jabuke, ali pritom na umu treba imati još nekoliko saveta.
Ako ne planirate da pojedete ili koristite iseckane jabuke odmah nakon što ih nasečete, pohranite ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. To će sprečiti dodatno prodiranje kiseonika i održati kriške svežima do tri dana. Nastojte da isečete što veće kriške jabuke kako bi kiseoniku bila izložena što manja površina. Ako trebate sačuvati kriške jabuke svežima kratkoročno, primera radi dok pripremate druge sastojke za recept, stavite ih u činiju s hladnom vodom do daljnjeg korišćenja.
Bonus video: