Otkrivena najveća tajna JNA: Kuvar pokazao dugo čuvani recept za pravi vojnički pasulj

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 16.12.2024 16:50 0

Važno je znati da se pasulj ne meša do zaprške kako bi zrno ostalo celo i kako ne bi zagorevao

pasulj

Shutterstock

JNA kuvari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne sme mešati. Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan-danas se sa setom sećaju JNA vojničkog pasulja. 

Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na sajtu JNA kuvar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

pasulj

Shutterstock

 

Na sajtu JNA kuvar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe, kao i jela od mesa.

Ovaj normativ određuje oko 5 dl jela:

Sastojci:

  • 120 g pasulja
  • 8 g brašna
  • 25 g crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 10 g šargarepe
  • kašika koncentrata paradajza
  • 100 g goveđeg mesa
  • 20 g masti ili ulja
  • na vrh noža tucane paprike
  • na vrh noža bibera
  • prstohvat sušenog peršunovog lista
  • jedan lovorov list
  • so

Priprema:

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom (1-3 sata ili preko noći) na hladnom mestu.

Zatim ga ocedite, prespite u lonac ili duboku šerpu, ponovo nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa (narednih od 10 do 15 minuta).

Dinstajte povrće

Dok čekate da pasulj provri, na polovini dobro zagrejane masti dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, prethodno narendanu ili izrezanu na sitnije kockice. Propržite dok malo povrće malo ne omekani, a onda dodajte goveđe meso, koje prethodno treba odvojiti od kostiju i narezati na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, dodajte dinstanu smesu, pa prelijte toplom vodom da svi sastojci budu potopljeni, a zatim kuvajte dok sve ne omekša, uz dolivanje tople vode po potrebi.

Napravite zapršku

U zasebnu šerpicu zagrejte preostalu masnoću, dodajte brašno, pa pržite dok blago ne porumeni. Sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte mlevenu papriku i sitno seckani beli luk.

Dodajte začine u pasulj

Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz konstantno mešanje pasulja da se ne bi stvorile grudvice.

Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.

Komentari (0)
Loading