Doktori upozoravaju: Znate li šta sve unosite u organizam samo jednom porcijom tunjevine

Slobodanka Ćorić Vesti 13.12.2024 14:25 0

Nedavna istraživanja pokazuju da, iako je tunjevina bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike

Tunjevina

Shutterstock

Tunjevina je popularan izbor za brz i zdrav obrok, naročito tokom posta, ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo unosite u organizam konzumiranjem ove ribe? Nedavna istraživanja pokazuju da, iako je tunjevina bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike.

Istraživanja o tunjevini i njenim rizicima

Prema studiji sa Univerziteta u Bingamtonu, konzerva tunjevine može sadržavati do 18 mikrograma žive. Ova količina je značajna, jer je preporučeni maksimalni nedeljni unos žive samo 1,6 mikrograma po kilogramu telesne mase. Redovno konzumiranje tunjevine može dovesti do nakupljanja žive u organizmu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje moždanih ćelija i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Cink u konzerviranoj tunjevini i rizici po zdravlje

Još jedna zabrinjavajuća činjenica, otkrivena u istoj studiji, odnosi se na visok nivo cinka u konzerviranoj tunjevini. Cink je esencijalan za zdravlje, ali u velikim količinama može doprineti razvoju sindroma propusnog creva. Ovo stanje omogućava štetnim substancama da pređu iz creva u krvotok, što može oslabiti imuni sistem i povećati rizik od autoimunih bolesti.

Kako konzumirati tunjevinu bezbedno?

Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci preporučuju umerenost u konzumaciji tunjevine. Idealno je unositi najviše jednu do dve porcije nedeljno, naročito za osetljive grupe poput trudnica i dece, kod kojih postoji dodatni rizik od uticaja žive na razvoj mozga i nervnog sistema.

Prednosti tunjevine uz pravilnu meru

Iako postoje rizici, tunjevina je i dalje bogat izvor proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina koje pozitivno utiču na zdravlje srca i mozga. Ipak, važno je birati proizvode od proverenih proizvođača, a kad god je moguće, odlučiti se za svežu tunjevinu umesto konzervirane.

Tunjevina može biti zdrav i hranljiv izbor, ali samo ako se konzumira umereno. Zbog potencijalnih rizika od prekomernog unosa, važno je pridržavati se saveta stručnjaka i pratiti preporučenu količinu. Na taj način, možete uživati u njenim benefitima bez ugrožavanja zdravlja.

Komentari (0)
Loading