Meko meso i hrskava korica čine najbolje praseće pečenje. Ne morate da ga kupujete, pripremite meso kod kuće. Iz vaše rerne će izaći kao da je bilo u pečenjari ako primenite nekoliko trikova iskusnih domaćina.
Priprema mesa za pečenje
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Komad prasetine (oko 3 kg) operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava. Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno meso u tepsuju u koju ste sipali malo ulja, tako da koža bude okrenuta gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti. Sipajte u tepsiju pred prasetine 2 šolje hladne vode, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni.
Prelijte meso pivom
Kada stavite meso u rernu, smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 5 sati. Na svakih sat vremena okrenite meso i prelijte ga pivom. Sat vremena pred kraj, prelijte meso sirćetom. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati korica. Gotovo praseće pečenje ostavite oko 1 sat da odstoji, a zatim ga isecite.
Video: