Meko meso i hrskava korica čine najbolje praseće pečenje. Ne morate da ga kupujete, pripremite meso kod kuće. Iz vaše rerne će izaći kao da je bilo u pečenjari ako primenite nekoliko trikova iskusnih domaćina.
Priprema mesa za pečenje
Komad prasetine (oko 3 kg) operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava. Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno meso u tepsuju u koju ste sipali malo ulja, tako da koža bude okrenuta gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti. Sipajte u tepsiju pred prasetine 2 šolje hladne vode, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni.
Prelijte meso pivom
Kada stavite meso u rernu, smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 5 sati. Na svakih sat vremena okrenite meso i prelijte ga pivom. Sat vremena pred kraj, prelijte meso sirćetom. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati korica. Gotovo praseće pečenje ostavite oko 1 sat da odstoji, a zatim ga isecite.
Video: