Pečeni krompir je klasično jelo koje se odlično slaže uz gotovo svaki glavni obrok, ali ponekad može biti teško postići onaj lep, zlatno-smeđi spoljašnji sloj.
Zato Meri Beri u svoj recept za pečeni krompir dodaje griz, što stvara „dodatno hrskav“ spoljašnji sloj koji izgleda i ukusno je neodoljivo.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Dodavanje griza je pristupačan način da krompir postane hrskav.

Shutterstock
Napomena u receptu kaže: „Pečeni krompir treba da bude hrskav i zlatno-smeđe boje spolja, sa mekanim i vazdušastim sredinom.“
Dodaju: „Kuvanje i grubo mešanje pre pečenja daju divnu hrskavu spoljašnjost, a griz dodaje dodatni hrskavi sloj.“
Recept za Meri Berin pečeni krompir
Sastojci:
- 1.5 kg krompira, oljuštenog i isečenog na srednje velike kocke
- 40 g griza
- Četiri kaške gušćije masti ili biljnog ulja
- Tri grančice majčine dušice
- So
Metoda:
Počnite tako što ćete zagrejati rernu na 220°C (200°C za rerne sa ventilatorom) i staviti krompir u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Dovedite vodu do ključanja i kuvajte krompir oko pet minuta ili dok ne počne da omekšava sa ivica. Ocedite krompir u cediljki, pazeći da budu potpuno suvi, zatim ih vratite u šerpu i lagano ih protresite kako biste grubo izgrizli ivice.
Bonus video: