Pečeni krompir je klasično jelo koje se odlično slaže uz gotovo svaki glavni obrok, ali ponekad može biti teško postići onaj lep, zlatno-smeđi spoljašnji sloj.
Zato Meri Beri u svoj recept za pečeni krompir dodaje griz, što stvara „dodatno hrskav“ spoljašnji sloj koji izgleda i ukusno je neodoljivo.
Dodavanje griza je pristupačan način da krompir postane hrskav.
Napomena u receptu kaže: „Pečeni krompir treba da bude hrskav i zlatno-smeđe boje spolja, sa mekanim i vazdušastim sredinom.“
Dodaju: „Kuvanje i grubo mešanje pre pečenja daju divnu hrskavu spoljašnjost, a griz dodaje dodatni hrskavi sloj.“
Recept za Meri Berin pečeni krompir
Sastojci:
- 1.5 kg krompira, oljuštenog i isečenog na srednje velike kocke
- 40 g griza
- Četiri kaške gušćije masti ili biljnog ulja
- Tri grančice majčine dušice
- So
Metoda:
Počnite tako što ćete zagrejati rernu na 220°C (200°C za rerne sa ventilatorom) i staviti krompir u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Dovedite vodu do ključanja i kuvajte krompir oko pet minuta ili dok ne počne da omekšava sa ivica. Ocedite krompir u cediljki, pazeći da budu potpuno suvi, zatim ih vratite u šerpu i lagano ih protresite kako biste grubo izgrizli ivice.
Bonus video: