Evo tri saveta za pripremu savršene šolje crnog čaja, zajedno sa receptom za najbolji čaj.
Pazite na vodu
Nemojte prekuvati čaj
Crni čaj treba kuvati između 3 i 5 minuta. Ako se kuva kraće, čaj će biti slab, a ako se kuva duže, biće gorak. Tačno vreme namakanja zavisi od vrste čaja i željenog ukusa. Za jači čaj, koristite više lišća, a ne duže kuvanje.
Upotrebite odgovarajuće alate za čaj
Za preciznu pripremu koristite čajne kašičice (oko 2-3 grama po šolji) i infuzere ili cedila za čaj koja omogućavaju lišću da se potpuno rašire, što čaju daje bolji ukus. Cedila treba da budu dovoljno velika da omoguće listovima da se šire.
Recept za klasični crni čaj:
– Na 2,5 dcl vode stavite 1 čajnu kašičicu crnog čaja, a na 1 litar 1 supenu kašiku.
– Ostavite čaj u vodi 2-5 minuta, a zatim ga procedite.
– Čaj možete zasladiti sa malo smeđeg šećera i dodati mleko, ali bez limuna ili medaž, izvor Kuća čaja Split.
Bonus video: