Iskusni pekari dodaju ovaj sastojak da ne bi upile mnogo ulja: Evo kako da vam krofne budu premekane i sočne, a da ne budu masne

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 22.11.2024 10:35 0

Biće savršeno ukusne...

posne krofne

Shutterstock

Krofne su omiljeni poslastica koja nas podseća na detinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.

Postoji trik za smanjenje ovog problema: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u testo sprečiće upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrejano.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u testo, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da testo ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.

Ujedno, ostavljamo vam i najbolji recept za domaće krofne:

Sastojci:

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca (50 g)
  • 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca

Priprema:

U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

 

Bonus video:

 

Tri srpske torte među 100 najboljih! Šta mislite koje? #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)