Krofne su omiljeni poslastica koja nas podseća na detinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.
Postoji trik za smanjenje ovog problema: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u testo sprečiće upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrejano.
Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u testo, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da testo ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.
Ujedno, ostavljamo vam i najbolji recept za domaće krofne:
Sastojci:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 g)
- 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
Priprema:
U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.
Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.
Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.
Bonus video: