Jaja su ključni sastojak mnogih obroka, pa ih često držimo u frižideru. Međutim, važno je obratiti pažnju na njihov rok trajanja, jer konzumacija pokvarenih jaja može dovesti do trovanja.
Prema magazinu "Freshland", sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do mesec dana, a uz pravilno skladištenje, period čuvanja može biti i duži. Ipak, važno je imati na umu da je u ovaj period uračunato vreme koje su jaja provela na pijaci ili u prodavnici, pa je uvek dobro proveriti datum pakovanja.
Kuvana jaja imaju kraći rok trajanja – mogu se čuvati u frižideru do nedelju dana, dok ih van frižidera treba iskoristiti u roku od 12 sati.
Ako niste sigurni u svežinu jaja, pre nego što ih iskoristite, razbijte ih u zasebnu posudu. Ako imaju sumnjiv izgled ili miris, bolje je da ih bacite.
Jednostavan trik za proveru svežine jaja je da ih potopite u vodu. Najsvežija jaja će potonuti na dno, dok će ona starija plutati ili stajati uspravno.
Bonus video: