Podesite termostat frižidera na ovoliko stepeni: Samo tako ćete uštedeti pare i nećete bacati hranu

Vesti 11.11.2024 15:45 0

Postoji propisana temperatura koja treba da bude u frižideru, a mnogi termostat drže na manji ili veći broj.

frižider

Shutterstock

Na odgovarajućoj temperaturi, frižider može da održava hranu hladnom i bezbednom za jelo danima, čak nedeljama jer se tako usporava rast bakterija. Kada se temperatura hrane poveća iznad određenog stepena, bakterije počnu da se razmnožavaju. Nije svaka od tih bakterija loša - ali nije ni svaka dobra.

Podesite termostat na propisanu temperaturu

Kako zbog kvaliteta hrane, tako i zbog smanjenja rizika od trovanja, bilo bi mudro držati frižider na preporučenoj temperaturi. Prema istraživačima Univerziteta „RMIT“ u Australiji, iako se preporučuje da se rashlađena hrana drži između 2 i 7 stepeni, 17 odsto ljudi drži frižider na višoj ili nižoj temperaturi. "Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se zalediti. Oba uslova dovode do kvarenja", navodi dr Bavna Mida za „Real Simple“. Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru, često moraju bacati hranu jer se pokvari.

Ne treba otvarati često frižider

U želji da se bore protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera u 56 domova. Primetili su da su u nekim temperature bile visoke i do 10 stepeni, dok su kod drugih bile previše niske - čak i do -1 stepen. Međutim, domaćinstva s decom su često imala promenljive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Istraživanje je pokazalo da ljudi nisu svesni da će im se hrana brže kvariti ako je temperatura viša od standardne.

Video:

 

 

Komentari (0)
Loading