Svi pravimo istu grešku u pripremi spanaća: Samo ovakav je stvarno zdrav

Slobodanka Ćorić Vesti 05.11.2024 08:40 0

Priprema spanaća kuvanjem ili prženjem može uništiti lutein koji sadrži. Ovaj sastojak pomaže u smanjenju rizika od infarkta i štiti vid

spanać

Shutterstock

Nisu sve namirnice podjednako zdrave kada su sveže i kada su termički obrađene.

Ako želite da spanać iskoristite na najzdraviji način, najbolje je da ga sitno iseckate i dodate u smuti u sirovom stanju.

Kuvanje povrća smanjuje nivo antioksidanata, a kada ga kombinujete sa jogurtom ili mlekom, oslobađa se veoma važan hranljivi sastojak – lutein.

Priprema spanaća kuvanjem ili prženjem može uništiti lutein koji sadrži. Ovaj sastojak pomaže u smanjenju rizika od infarkta i štiti vid.

Istraživanja pokazuju da lutein koristi osobama sa otečenim krvnim sudovima ili koronarnom bolešću. Takođe je poznat kao vitamin za oči jer štiti od oštećenja izazvanih suncem.

Smuti od spanaća sa jogurtom ili punomasnim mlekom može biti odličan za vaše zdravlje.

Stručnjaci sa Univerziteta u Švedskoj istraživali su različite načine pripreme bejbi spanaća i otkrili šta se dešava sa hranljivim sastojcima. Njihovo je mišljenje da je najbolje spanać ne zagrevati, već ga koristiti u smutijima s punomasnim mlekom ili jogurtom.

Kada se spanać sitno isecka, oslobađa se više luteina, dok masnoća pomaže u njegovom povezivanju s tečnostima. Što duže termički obrađujete spanać, to je manje luteina prisutno.

 

Komentari (0)
Loading