Pripremite muškatle za zimu: Pratite ove jednostavne Milenine savete i vaše cveće će dočekati proleće

Slobodanka Ćorić Vesti 28.10.2024 08:05 0

Ona preporučuje da se biljke postepeno prilagode nižim temperaturama

muškatle

Shutterstock

Muškatle su među omiljenim baštenskim cvećem, ukrašavaju mnoge balkone, lake su za održavanje, izdržljive i mesecima vam poklanjaju raskošne cvetove. Šta je potrebno da učinite da bi preživele zimu? S dolaskom zime, mnogi ljubitelji cveća brinu o svojim muškatlama, koje su omiljene zbog svoje lepote i raznolikosti boja. Komšinica Milena, ispod čije rascvetane terase svi zastaju, podelila je svoje tajne o tome kako očuvati ove cvetne lepotice tokom hladnih meseci.

Prvo pravilo je prilagoditi negu muškatli pre zime. Ona preporučuje da se biljke postepeno prilagode nižim temperaturama. To znači da ih treba unositi u zatvoreni prostor pre nego što nastupe velike hladnoće, idealno kada noćne temperature padnu ispod 10°C.

Pre prvih mrazeva trebalo bi ih orezati na oko 20 centimetara i ručno s njih skinuti uvele listove i cvetove. Saksije i žardinjere sa muškatlama sklonite u dobro osvetljenu prostoriju u kojoj temperatura neće prelaziti desetak stepeni.

Trik za presađivanje

Za dodatnu uštedu energije biljaka tokom jeseni i zime skidajte sa njih mlade izdanke, jer je i muškatlama potrebno nekoliko meseci da miruju i da prikupe snagu za novo cvetanje. Zalivajte ih jednom u dvadesetak dana, tek toliko da zemlja na površini ne bude sasvim suva.

Ukoliko živite u malom stanu i nemate dovoljno prostora da smestite sve posude sa muškatlama, poslužite se trikom koji koriste uzgajivači.

Odsecite vrhove bez cvetova i stavite ih u hormon za oživljavanje koji stimuliše razvoj žilica, a onda posadite reznice u jednu veću saksiju ili žardinjeru i smestite je blizu izvora svetlosti, piše 24 sata.

Na proleće presadite reznice u saksije i uživajte u bujnim cvetovima do jeseni.

 

Komentari (0)
Loading