Ovi čajevi teraju prehladu kao od šale: Topli napici pomoću kojih ćete se preporoditi

Tatjana Badarević Vesti 26.10.2024 15:25 0

Kinezi su đumbir koristili u medicini još pre nekoliko hiljada godina.

Shutterstock/Kiian Oksana

Shutterstock/Kiian Oksana

Topli čajevi zimi odlični su saveznici za jačanje imuniteta. Donosimo koji su pritom najbolji izbor.

Kamilica je poznata lekovita biljka, a ima blag i opuštajući miris te nežnu aromu koja smiruje napetost. Čaj od kamilice odličan je za ublažavanje probavnih tegoba i jačanje imuniteta. Podstiče proizvodnju leukocita, koji brane organizam od bolesti. Jednu do dve kašičice osušenih cvetova kamilice prelijte kipećom vodom i ostavite oko minut te potom procedite.

Čaj od šipka najbolji je izbor kad je reč o odbrani od prehlada i virusa. Oktobar i novembar idealno su vreme za berbu ploda divljeg šipka takođe poznatog kao divlja ili pasja ruža. Zbog obilja vitamina B i C super jača imunitet. Ubiru se zreli crveni plodovi i semenke. Plodove pre sušenja razrežite, očistite semenke i sve dobro operite kako biste odstranili belkaste dlačice koje okružuju semenke. Plodove je najbolje sušiti na temperaturi do 50°C.

Đumbir stimuliše proizvodnju interferona i ima protivupalna svojstva. Kinezi su od davnina sveži đumbir koristili kod prehlada te bolova u mišićima i kostima. Preporučena doza je 2 šoljice na dan.

Komentari (0)
Loading