Pire krompir je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu i šire. Često se služi uz meso, ali se dobro uklapa i s podvarakom, graškom, gulašem i sličnim jelima.
Poznati kuvar Tejler Florens tvrdi da smo tokom celog života pogrešno pripremali pire krompir. Naime, Florens, koji radi na čuvenoj televiziji Food Network, ističe da krompir obično kuvamo u vodi, što je, prema njegovim rečima, greška. Umesto toga, preporučuje kuvanje krompira u neutralnoj pavlaci u kojoj je prethodno otopljen maslac.
Evo njegovog recepta:
U šerpu stavite oko 0,5 litara neutralne pavlake, oljušteni i oprani krompir iseckan na kockice, 3 kašičice maslinovog ulja i 3 kašičice maslaca. Po želji, dodajte so ili druge začine. Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga, procedite krompir, ali sačuvajte tečnost u kojoj se kuvao. Postepeno dodajte tu tečnost u činiju sa krompirom, a zatim sve izmutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
Florens garantuje da je ovaj način pripreme najbolji, jer omogućava da se očuvaju svi ukusi krompira i tečnosti u kojoj se kuvao.