Velika prednost šporeta sa staklokeramičkom pločom jeste u tome što se lakše čisti kad nešto iskipi, ali se lako može oštetiti ako ne pazite kako to radite.
Površine ploče je osetljiva
Površina indukcione i ravne ploče šporeta je veoma osetljiva i lako može da se izgrebe. Zato je na njima zabranjeno upotrebljavati oštra i abrazivna sredstva za čišćenje. Umesto toga, svaki proizvođač šporeta sa ravnom pločom preporučuje da se za čišćenje koriste specijalizovana sredstva. Neki proizvođači indukcionih ploča imaju čak svoja sredstva za čišćenje, namenjena baš za njihove šporete. Mi vam predlažemo jeftiniji način koji provereno skida sve fleke bez problema, a ne oštećuje ploču šporeta.
Upotrebite sirće za čišćenje
Šporet sa ravnom pločom je preporučljivo čistiti nakon svake upotrebe, jer će se samo tako sprečiti stvaranje tvrdokornih mrlja i zagorelih delove hrane koje je potrebno sastrugati. Jer, prilikom svakog kuvanja ručka se šporet malo isprska jelom.
Prilikom čišćenja, ploča treba da bude hladna. Prvo celu površinu ploče poprskajte sirćetom i ostavite da stoji 10 minuta. Preko njega dodajte sodu bikarbonu i pustite da počne da peni. Zatim pređite preko ploče čistom i navlaženom krpom od mikrovlakana i temeljno uklonite sirće i sodu bikarbonu. Nakon toga, ispolirajte ploču da zasija. Uradite to čistom i suvom krpom od mikrovlakana. Posle toga će vaša ravna ploča izgledato kao da je nova!
.
Video:
.