Pita je jedno od omiljenih jela na našem podneblju, a Srbi je rado prave i jedu u svim prilikama i varijantama – slatke, slane, sa kupljenim korama, razvučenim... Idealne su za doručak, večeru, užinu, kao posluženje za goste. Ali, da bi pita bila savršena, osim sastojaka koji se koriste za njenu pripremu, važna je temperatura rerne i vreme pečenja.
Na koliko stepeni se peče
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kao i sva testa, pita se stavlja u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada stavite pitu, smanjite temperaturu na 180 stepeni ako koristite režim rada sa ventilatorom, a ostavite 200 stepeni ako ne koristite ventilator.

Shutterstock
Koliko dugo se peče
Dužina pečenja pite u rerni zavisi od vrste rerne i pite, ali se uglavnom pita pripremljena od gotovih kora peče 30-40 minuta. Vreme pečenja pite može biti i malo duže, u zavisnosti od količine sastojaka i jačine rerne. Zato, posle 30 minuta pečenja, pogledajte da li je pita pečena unutra tako što ćete j ebocnuti čačkalicom. Ako nije pečena, vratite je u rernu i bacite pogled na svakih 10 minuta.
.
Video:
.