Pita je jedno od omiljenih jela na našem podneblju, a Srbi je rado prave i jedu u svim prilikama i varijantama – slatke, slane, sa kupljenim korama, razvučenim... Idealne su za doručak, večeru, užinu, kao posluženje za goste. Ali, da bi pita bila savršena, osim sastojaka koji se koriste za njenu pripremu, važna je temperatura rerne i vreme pečenja.
Na koliko stepeni se peče
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Kao i sva testa, pita se stavlja u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada stavite pitu, smanjite temperaturu na 180 stepeni ako koristite režim rada sa ventilatorom, a ostavite 200 stepeni ako ne koristite ventilator.

Shutterstock
Koliko dugo se peče
Dužina pečenja pite u rerni zavisi od vrste rerne i pite, ali se uglavnom pita pripremljena od gotovih kora peče 30-40 minuta. Vreme pečenja pite može biti i malo duže, u zavisnosti od količine sastojaka i jačine rerne. Zato, posle 30 minuta pečenja, pogledajte da li je pita pečena unutra tako što ćete j ebocnuti čačkalicom. Ako nije pečena, vratite je u rernu i bacite pogled na svakih 10 minuta.
.
Video:
.