Salep je tradicionalno tursko piće, idealno za hladne mesece i borbu protiv prehlade i virusa. Ovaj ukusan i kremast napitak pravi se od salep praha, koji se dobija mlevenjem korena nekoliko vrsta divlje orhideje, a priprema se s mlekom i cimetom. Njegov bogat ukus možete obogatiti začinima poput vanile ili đumbira, a za dodatnu teksturu i ukus, dodajte mlevene orašaste plodove.

Shutterstock
Salep se ističe svojom gustinom i kremastom strukturom, što ga čini omiljenim među svim uzrastima. Osim što je ukusan, salep je poznat po lekovitim svojstvima – pomaže u otvaranju disajnih puteva, umiruje grlo i smanjuje upale, što ga čini savršenim napitkom za vreme prehlada.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Shutterstock
Ako niste isprobali ovaj napitak, sada je pravo vreme! Evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
2 kašike salep praha (dostupan u prodavnicama zdrave hrane)
500 ml mleka
2-3 kašice šećera
Prstohvat cimeta
Prstohvat vanile
Priprema:
U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, pazeći da ne provri.
U maloj posudi pomešajte salep prah s malo hladnog mleka (oko 50 ml) da dobijete glatku pastu. Ovo će pomoći da se salep ravnomerno rastvori.
Kada mleko bude toplo, dodajte pastu od salepa i dobro promešajte. Mešajte dok se smesa ne zgusne, oko 5-10 minuta, ali pazite da ne proključa.
Kada se salep zgusne, dodajte šećer, cimet i vanilu, i dobro promešajte.
Sipajte salep u šolje i po želji pospite mlevenim orasima ili lešnicima. Poslužite toplo.
Uveravamo vas da će vam domaći salep biti izuzetno ukusan i da ćete se rado vraćati ovom receptu.

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs
