Na crnoj listi je uređaja koji nenormalno vuku struju, a zapravo su dobri za svaku kuću: Elektrotehničar otkrio trik za jeftino i pouzdano grejanje

Nedeljko Tišanović Vesti 09.10.2024 16:17 0

Nemojte mnogo brinuti!

Shutterstock/New Africa

Shutterstock/New Africa

Kada je u pitanju nedoumica kod građana, koristiti klimu ili grejalicu, sagovornik je objasnio da je klima uređaj dobar jer on od spoljašnjeg vazduha oduzima toplotu, kao i da je sasvim u redu koristiti TA peć u posebno vreme. 

U ovakvim uslovima, kao što je sada gde je relativno toplo, tada je najefikasniji klima uređaj, tri puta manje će potrošiti struje, a zagrejati jednako dobro kao uređaji koji imaju samo grejače. U tom smislu je sad najbolja klima, sve dok mnogo ne zahladni, a kada dođe zima bićemo prinuđeni da uključimo bilo šta, samo da bismo se ogrejali. Inverter klima je još bolja, tu su i toplotne pumpe koje rade po istom principu ali greju veći prostor—  rekao je elektrotehničar Tomislav Micić gostujući na Prvoj TV.

Kada je u pitanju štednja ali i bezbednost, on kaže da su TA peći prilično bezbedne.

—  One su kod nas prisutne i dobre su jer troše noćnu struju, koja je mnogo jeftinija, a tokom dana nam daju toplotu —  rekao je on.

Grejanje na TA peći

TA peći funkcionišu na principu akumuliranja energije, a sam uređaj se sastoji od električnih grejača koji zagrevaju šamotne blokove.

Šamotni blokovi su obloženi debelim slojem izolacije, a oko nje se nalazi limena oplata. Zahvaljujući tom izolacionom sloju sama površina peći nema tako visoku temperaturu, već postepeno tokom celog dana isijava toplotu, objašnjeno je na jednom sajtu specijalizovanom za grejna tela.

TA peć se zagreva na dva načina. Jedan je blago odavanje toplote preko površine aparata a drugi je pomoću ugrađenih ventilatora i posebnih regulatora sobne temperature (sobnog termostata) postavljenog pomoću vijaka na zid koji je suprotan od zida uz koji se nalazi TA peć i na visini od 1.5m od poda, piše Blic. 

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading