Naše bake su ga pile posle večere: Kompot za zdravija creva, podstiče varenje i ubrzava metabolizam

Slobodanka Ćorić Vesti 08.10.2024 13:20 0

Vlakna su ključna za zdravlje creva, jer podstiču probavu i pomažu u regulaciji crevne flore

kompot

Shutterstock

Sok od suvog voća je pravi dragulj tradicionalne kuhinje, koji su naše bake često pripremale posle večere. Ovaj ukusni napitak ne samo da je bio omiljen, već je i pružao brojne zdravstvene prednosti, posebno za varenje i metabolizam.

Blagodeti soka od suvog voća

Sok od suvog voća, najčešće pripremljen od smokava, šljiva, kajsija ili grožđa, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Vlakna su ključna za zdravlje creva, jer podstiču probavu i pomažu u regulaciji crevne flore. Uključivanje ovog soka u svakodnevnu ishranu može pomoći u smanjenju problema sa zatvorom i poboljšanju opšteg zdravlja probavnog sistema.

Ubrzava metabolizam

Osim što je odličan za varenje, sok od suvog voća može doprineti i ubrzanju metabolizma. Prirodni šećeri i antioksidansi prisutni u ovom napitku pružaju energiju i podstiču telo da brže sagoreva kalorije. To ga čini idealnim dodatkom večernjim obrocima, jer pomaže u bržem varenju hrane i priprema telo za noćni odmor.

Kako pripremiti sok od suvog voća?

Sastojci:

  • 50 g suvih jabuka
  • 50 g suve ribizle ili suvog grožđa
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g suvih smokvi ili suvih šljiva ili suvih urmi
  • 1 litar vode
  • 1 kašika javorovog sirupa

Priprema:

U vodi očistite i operite suvo voće, pa ostavoite da odstoji par minuta. U šerppu sipajte litar vode, pa dodajte suvovoće. Kuvajte na tihoj vatri do prvog ključanja, a onda dodajte kašiku javorovog sirupa. Ostavite da se krčka još 20 minuta., pa sklonite sa ringle i neka se napitak ohladi. Procedite sok, pa ga poslužite. Možete mu dodati kockicu leda. Ostatak suvog voća ne morate bacati, već možete iskoristiti za pripremu kolača ili ovsenih kaša. Popijte samo jendu čašu dnevno.

Napomena: Ovaj sok nije zamena za terapiju. Ukoliko imate probleme sa varenjem, neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

Komentari (0)
Loading