Čišćenje nakita od bižuterije: Ima više bakterija nego na wc šolji, evo kako da ga operete

Vesti 07.10.2024 16:13 0

Istraživanje pokazuje da klice mogu živeti na metalu do 9 dana, a ruke dodiruju mnogo predmeta dnevno, pa ih je nakit pun.

nakit

Shutterstock

Stručnjake za nošeni nakit „Est1897“ zaintrigiralo je koliko prljavštine se nakupi na njemu tokom redovnog nošenja, pa su uradili studiju. Šokantni rezultati otkrili su da na nakitu može biti do 428 puta više bakterija nego na WC šolji nakon samo 7 dana nošenja!

Na prstenu ima najviše bakterija

Stručnjaci su uzeli bris prstena, sata i para naušnica koje se redovno nose tokom 7 dana. Otkrili su otprilike 21.000 bakterija na nakitu svake nedelje, uključujući one opasne, poput stafilokoke (staphylococcus aureus), difterije, bakterija trovanja hranom i td.

Nakon samo 7 dana nošenja, prsten je skupio najviše klica, a na njemu je identifikovano pet vrsta bakterija. Utvrđeno je da prsten ima 504 bakterijske kolonije, jednu koloniju gljivica i jednu koloniju crne buđi. Sat je drugi najveći krivac, s četiri vrste bakterija i neverovatnih 20.020 bakterijskih kolonija nakon samo 7 dana nošenja. Na minđušama je otkriveno 485 bakterijskih kolonija.

nakit

Shutterstock

 

Čišćenje nakita u četiri koraka

Korak 1

Pripremite rastvor za čišćenje. Pomešajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za pranje sudova s toplom vodom u posudi dovoljno velikoj da u nju stane četkica za zube. Potopite nakit na pola sata.

Korak 2

Nežno izribajte četkicom nakit, obraćajući posebnu pažnju na gravure. Nakon što sve oribate isperite ga čistom, hladnom vodom.

Korak 3

Nakon temeljnog ispiranja, upotrebite suvu krpu (po mogućnosti bez dlačica) za poliranje nakita. Ako je nakit posebno prljav, pripremite rastvor za čišćenje i navlažite novu krpu u njemu pa ga ispolirajte. Redovno ponavljanje ovog postupka daće najbolje rezultate.

Bonus video:

 

@najzena.rs Tri znaka koja imaju anđela čuvara! Da li ste među njima? #žena #najžena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading