Evo kako da spasete povrće pred sam istek roka trajanja: Napravite savrćen dodatak jelima u kućnim uslovima bez imalo muke

Nedeljko Tišanović Vesti 06.10.2024 18:14 0

Ovo će vam značajno uštedeti novac.

povrće

Shutterstock

U potrazi za načinima da smanje otpad, stručnjakinja je podelila jednostavan i efikasan savet. S obzirom na to da se bliži hladnije vreme, mnogi žele da smanje troškove i količinu hrane koju kupuju. Sophie Nahmad, koja se bavi razvojem recepata u Goustu, predložila je kako smanjiti bacanje hrane u kuhinji.

Ne brinite, povrće koje ne možete ponovo uzgajati uvek može biti spašeno i iskorišćeno nakon što se približi svom roku trajanja uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja. Ukiseljeno povrće može biti ukusan dodatak salatama i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcioniše za povrće kao što su kupus, krastavci, šargarepa i rotkvice — otkriva Nahmad, prenosi Express.

Proces kiseljenja povrća

Naseckajte povrće i stavite ga u posudu. Koristite otprilike polovinu količine sirćeta u odnosu na količinu povrća. Izmerite to u posebnoj posudi i ostavite sa strane. Za ovo preporučujem vinsko ili alkoholno sirće— objasnila je.

Zatim izmerite šećer. Potrebno vam je pola od količine sirćeta, u zavisnosti od željene slatkoće —  naglasila je Nahmad i dodala da se sirće postepeno treba kuvati dodajući šećer dok se ne otopi.

— Probajte dok kuvate i začinite solju ako je potrebno — istakla je.

Poslednji korak je dodavanje naseckanog povrća i kuvanje dok ne postane hrskavo i mekano, što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kada dobijete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je zaštićena od toplote — rekla je stručnjakinja.

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u frižider. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi da vam potraje do mesec dana, čime ste mu produžili vek trajanja.



Bonus video: 

Komentari (0)
Loading