U potrazi za načinima da smanje otpad, stručnjakinja je podelila jednostavan i efikasan savet. S obzirom na to da se bliži hladnije vreme, mnogi žele da smanje troškove i količinu hrane koju kupuju. Sophie Nahmad, koja se bavi razvojem recepata u Goustu, predložila je kako smanjiti bacanje hrane u kuhinji.
— Ne brinite, povrće koje ne možete ponovo uzgajati uvek može biti spašeno i iskorišćeno nakon što se približi svom roku trajanja uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja. Ukiseljeno povrće može biti ukusan dodatak salatama i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcioniše za povrće kao što su kupus, krastavci, šargarepa i rotkvice — otkriva Nahmad, prenosi Express.
Proces kiseljenja povrća
— Naseckajte povrće i stavite ga u posudu. Koristite otprilike polovinu količine sirćeta u odnosu na količinu povrća. Izmerite to u posebnoj posudi i ostavite sa strane. Za ovo preporučujem vinsko ili alkoholno sirće— objasnila je.
— Zatim izmerite šećer. Potrebno vam je pola od količine sirćeta, u zavisnosti od željene slatkoće — naglasila je Nahmad i dodala da se sirće postepeno treba kuvati dodajući šećer dok se ne otopi.
— Probajte dok kuvate i začinite solju ako je potrebno — istakla je.
— Poslednji korak je dodavanje naseckanog povrća i kuvanje dok ne postane hrskavo i mekano, što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kada dobijete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je zaštićena od toplote — rekla je stručnjakinja.
Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u frižider. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi da vam potraje do mesec dana, čime ste mu produžili vek trajanja.
Bonus video: