U potrazi za načinima da smanje otpad, stručnjakinja je podelila jednostavan i efikasan savet. S obzirom na to da se bliži hladnije vreme, mnogi žele da smanje troškove i količinu hrane koju kupuju. Sophie Nahmad, koja se bavi razvojem recepata u Goustu, predložila je kako smanjiti bacanje hrane u kuhinji.
— Ne brinite, povrće koje ne možete ponovo uzgajati uvek može biti spašeno i iskorišćeno nakon što se približi svom roku trajanja uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja. Ukiseljeno povrće može biti ukusan dodatak salatama i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcioniše za povrće kao što su kupus, krastavci, šargarepa i rotkvice — otkriva Nahmad, prenosi Express.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Proces kiseljenja povrća
— Naseckajte povrće i stavite ga u posudu. Koristite otprilike polovinu količine sirćeta u odnosu na količinu povrća. Izmerite to u posebnoj posudi i ostavite sa strane. Za ovo preporučujem vinsko ili alkoholno sirće— objasnila je.
— Zatim izmerite šećer. Potrebno vam je pola od količine sirćeta, u zavisnosti od željene slatkoće — naglasila je Nahmad i dodala da se sirće postepeno treba kuvati dodajući šećer dok se ne otopi.
— Probajte dok kuvate i začinite solju ako je potrebno — istakla je.
— Poslednji korak je dodavanje naseckanog povrća i kuvanje dok ne postane hrskavo i mekano, što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kada dobijete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je zaštićena od toplote — rekla je stručnjakinja.
Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u frižider. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi da vam potraje do mesec dana, čime ste mu produžili vek trajanja.
Bonus video: