Evo kako da spasete povrće pred sam istek roka trajanja: Napravite savrćen dodatak jelima u kućnim uslovima bez imalo muke

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 06.10.2024 18:14 0

Ovo će vam značajno uštedeti novac.

povrće

Shutterstock

U potrazi za načinima da smanje otpad, stručnjakinja je podelila jednostavan i efikasan savet. S obzirom na to da se bliži hladnije vreme, mnogi žele da smanje troškove i količinu hrane koju kupuju. Sophie Nahmad, koja se bavi razvojem recepata u Goustu, predložila je kako smanjiti bacanje hrane u kuhinji.

Ne brinite, povrće koje ne možete ponovo uzgajati uvek može biti spašeno i iskorišćeno nakon što se približi svom roku trajanja uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja. Ukiseljeno povrće može biti ukusan dodatak salatama i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcioniše za povrće kao što su kupus, krastavci, šargarepa i rotkvice — otkriva Nahmad, prenosi Express.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Proces kiseljenja povrća

Naseckajte povrće i stavite ga u posudu. Koristite otprilike polovinu količine sirćeta u odnosu na količinu povrća. Izmerite to u posebnoj posudi i ostavite sa strane. Za ovo preporučujem vinsko ili alkoholno sirće— objasnila je.

Zatim izmerite šećer. Potrebno vam je pola od količine sirćeta, u zavisnosti od željene slatkoće —  naglasila je Nahmad i dodala da se sirće postepeno treba kuvati dodajući šećer dok se ne otopi.

— Probajte dok kuvate i začinite solju ako je potrebno — istakla je.

Poslednji korak je dodavanje naseckanog povrća i kuvanje dok ne postane hrskavo i mekano, što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kada dobijete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je zaštićena od toplote — rekla je stručnjakinja.

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u frižider. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi da vam potraje do mesec dana, čime ste mu produžili vek trajanja.



Bonus video: 

img
03. 06. 2025 09:13

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!

img
22. 05. 2025 09:40

Sigurna budućnost vašeg krova – Mladost Futura PRO crep

img
28. 05. 2025 12:35

Zašto je ravnoteža crevne mikrobiote ključ vašeg zdravlja?

img
03. 06. 2025 13:08

Užas na Novom Beogradu: Pronađeno telo muškarca

img
03. 06. 2025 13:02

Konačno: WhatsApp dobija funkciju koju je morao da ima od početka

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
03. 06. 2025 13:07

TELO STARCA (80) NAĐENO U STANU Sumnja se da je mrtav već nekoliko meseci

img
03. 06. 2025 13:00

Milenkovići su porodica za primer: Ka ovome svi treba da težimo, evo zašto su posebni u svom kraju (FOTO)

img
03. 06. 2025 13:07

IZRAELAC MORAO DA PLATI 100.000 DINARA DA IZBEGNE ZATVOR Pao na graničnom prelazu Preševo

img
03. 06. 2025 12:51

DŽUKELETINO JEDNA SMRDLJIVA: Bebica počastio Teodoru gnusnim uvredama, ona zapištala poput ekspres lonca: VREĐAŠ ME JER NE ŽELIM DA BUDEM SA TOBOM! (VIDEO)

img
03. 06. 2025 13:06

Velika akcija davanja krvi: Transfuziološki autobusi parkirani širom Beograda

img
03. 06. 2025 12:55

Dante Egzum ostaje u NBA

img
02. 06. 2025 08:09

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

img
01. 06. 2025 06:13

ADMIRALBET VAM POKLANJA BESPLATENE ČIPOVE SVAKOG DANA

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
03. 06. 2025 13:05

Sabalenka iznenađena: "Stvarno je to rekla?"

Komentari (0)