Žena počela ispirati kosu zelenim čajem: Oživela sam dosadne i suve vlasi, i nikad neću prestati

Slobodanka Ćorić Vesti 30.09.2024 18:45 0

Tokom godina, probala sam sve: maske, obloge, losione, pa čak i domaće tretmane poput majoneza i koštane srži, sve u pokušaju da mojoj kosi dam život i volumen

kosa

Shutterstock

Nisam baš pobedila na genetskoj lutriji kada su u pitanju kosa. Moja je tanka, nežna, talasasta i sklona frizu— gotovo nemoguće je upravljati njome. Tokom godina, probala sam sve: maske, obloge, losione, pa čak i domaće tretmane poput majoneza i koštane srži, sve u pokušaju da mojoj kosi dam život i volumen. Nakon odmora na plaži, spasavanje mojih suvih, bezsjajnih pramenova postalo je prioritet. Moja kosa, već napeta vetrom, solju i suncem, delovala je još krhkije. Rešenje? Otkriće na TikToku— ispiranje zelenim čajem. Ova brza i jednostavna metoda transformisala je moju kosu, i nije čudo što sve više brendova za negu kose koristi moć zelenog čaja.

Ako, poput mene, svako jutro pijete zeleni čaj, verovatno ga već imate u svojoj kuhinji: aroma njegovih mnogobrojnih varijanti—bancha, sencha, kukicha, gunpowder—zaista je zarazna. A zdrava je, jer su koristi čaja brojne: od antioksidativnog, antiinflamatornog, protiv starenja, pa čak i delovanja za mršavljenje. Takođe, dobra je za kožu i kosu: zahvaljujući sadržaju hranljivih materija poput vitamina B i C, antioksidanata i teanina, zeleni čaj je ključna komponenta za zdravlje i lepotu naše kose. Nakon nekoliko ispiranja kose zelenim čajem koja je odmah povratila vitalnost i sjaj mojoj kosi, više ne mogu bez njega.

„Zeleni čaj ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva,“ objašnjava Kasumi Moriwaki, frizer u Kurkowitz Colour Studio u Berlinu. „Odrasla sam u Japanu i koristila sam ga za borbu protiv akni i poboljšanje tonusa kože. Ali je takođe dobar za zdravlje kose, zahvaljujući prisustvu katehina, koji imaju antiinflamatorno i antibakterijsko delovanje na koži glave i pomažu u uklanjanju peruti i neprijatnih mirisa. Takođe podstiče mikrocirkulaciju i stimuluje rast kose.“

Šta je zeleni čaj? Zeleni čaj se pravi od biljke Camellia Sinensis, čiji se sveži, zeleni listovi suše kako bi se sprečila fermentacija i oksidacija: zato ostaju svetlo zeleni, za razliku od crnog čaja koji dolazi iz iste biljke. Zeleni čaj je bogat antioksidantima, posebno polifenolima kao što su katehini, od kojih je najpoznatiji epigalokatehin galat (EGCG), koji može sprečiti kardiovaskularne bolesti, neka oboljenja, pa čak i gubitak kose.

Koristi zelenog čaja za kosu

Može usporiti gubitak kose usled hormonskih promena (poput postmenopauzalnih) zahvaljujući delovanju EGCG, koji suprotstavlja hormonima koji smanjuju normalan rast kose, kao što je testosteron.
Podstiče rast kose, pa čak i ponovni rast, poboljšavajući cirkulaciju u koži glave i protok kiseonika do folikula. Pored toga, EGCG ima stimulativno delovanje na folikul kose koje pomaže ponovnom rastu.
Smanjuje ispucale vrhove, jača strukturu kose i sprečava njeno cepanje.
Zahvaljujući prisustvu vitamina E, hidrira kosu i čini je mekanom i sjajnom.
Zbog svog antiseptičkog i antiinflamatornog delovanja umiruje iritaciju i svrab na koži glave i drži perut pod kontrolom.
Pomaže da se friz kose smanji, čineći je lakšom za oblikovanje i svilenijom.
Kontroliše proizvodnju sebuma na koži glave čišćenjem folikula i ima detoksikaciono delovanje na kožu glave.

Ko može primeniti zeleni čaj na kožu glave?

Oni sa tankom i retkom kosom.

Oni koji pate od gubitka kose usled hormonskih promena.
Oni koji imaju suvu, iritiranu kožu glave ili pate od peruti.
Svi koji žele da poboljšaju vitalnost i strukturu svoje kose.

Kome se ne preporučuje?

Onima koji su alergični na zeleni čaj.
Onima sa posebno osetljivom i reaktivnom kožom glave preporučuje se konsultacija sa dermatologom pre korišćenja zelenog čaja.

Kako koristiti zeleni čaj na kosi? Najjednostavnija metoda: potopite dva pakovanja zelenog čaja u veliku šolju vruće vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Pustite da se čaj ohladi i, nakon pranja kose i nanošenja regeneratora, koristite ga kao ispiranje, pazeći da pokrije dužinu kose i kožu glave. Nastavite sa normalnim oblikovanjem.

 

@alo_portal Odakle bi bio Kristijano Ronaldo da je iz Srbije? ⚽️😃 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viralvideo #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal
Komentari (0)
Loading