Ovo je najbolje vreme za zamenu četkice za zube: Stomatolozi upozorili na jedan očigledan znak, obratite pažnju

Nedeljko Tišanović Vesti 29.09.2024 19:31 0

Važno je da mislite o ovome...

četkice

Shutterstock

Kako bi se dentalna higijena i zdravlje naših zuba pravilno održavali, potrebno je da najmanje dva puta peremo zube tokom dana. Veoma je važan i kvalitet četkice za zube.

Perite zube dva puta dnevno pastom koja sadrži fluor najmanje dva minuta svaki put, preporuka je Svetskog udruženja stomatologa.

Pranjem zuba uklanjaju se hrana i plak sa zuba. Plak je lepljivi beli film koji se formira na zubima, a sadrži bakterije. Kada pojedete nešto od hrane koja sadrži šećer, bakterije u plaku stvaraju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Zubi imaju i emajl koji je tvrda spoljašnja prevlaka koja pokriva zube.

Vremenom, kiselina razbija zubnu gleđ. To može dovesti do karijesa. A plak koji ostaje na zubima stvrdne se u kamenac pa je teže održavati zubnu higijenu. Tako nastaju upale i bolesti desni.

Da biste zaštitili zube, nemojte ih prati odmah nakon hrane ili pića koja sadrže mnogo kiselina jer kiselina u njima može omekšati emajl. Savet je da se sačeka oko sat vremena jer za to vreme naša pljuvačka u ustima ispira kiselinu i ponovo se stvrdnjava emajl.

Četkica za zube menja se na tri meseca

Mnogi na pitanje kada su zamenili svoju četkicu za zube, nemaju ispravan odgovor ili se ne sećaju. Stomatolozi Chelsea Dental Clinic upozoravaju da je preporuka da se četkica za zube menja na svaka tri meseca.

Prvi znaci da četkica za zube nije više funkcionalna su dlačice koje se deformišu.

Kako navode stomatolozi iz National Health Servica neophodna je zamena četkice za zube na tri meseca, jer ako je ona stara nema mogućnost da skida plak sa zuba. To znači da ćemo imati loš zadah,karijes ili bolesne desni.

Prema najnovijim studijama o upotrebi i trajanju četkice za zube savet je da se pri pranju zuba ne pritiska jako zubna gleđ, jer se može izgubiti sjaj zuba.

Zube treba prati dobrom četkicom oko dva minuta, bez pritiska, jer desni i zubi i desni mogu postati previše osetljivi — preporuka je stomatologa, piše rts.rs.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Svekrva napravila spisak obaveza za snaju! Ljudi se krste od šoka #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading