Čimbur - Naše bake su ovo jelo spremale za opravak od bolesti: Zbog jednog detalja jaja su puno laganija i zdravija

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 24.09.2024 16:28 0

Ko još pamti ovaj starinski recept za pržena jaja? Gastronomski portal Taste Atlas na svoju listu najboljih jela od jaja uvrstio je i bosanski tradicionalni specijalitet – čimbur

jaja

Printscreen/Youtube

Kada pitate starije ljude, mnogi će reći da ne postoji bolja večera od tanjira sveže ubranog povrća uz domaće jaje. Ipak, ni ručak ili doručak ne bi bili loši s ovom kombinacijom. Veruje se da su proteini iz jaja najbolji za konzumaciju ujutro, jer obezbeđuju dugotrajnu sitost i pomažu da izbegnemo grickanje između obroka.

Gastronomski portal Taste Atlas na svoju listu najboljih jela od jaja uvrstio je i bosanski tradicionalni specijalitet – čimbur.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Kad su jela od jaja u pitanju konkurencija je prilično žestoka, a prvo mesto na listi Taste Atlasa pripalo je filipinskom omletu sa patlidžanom (Tortang Talong), dok je bosanski čimbur zauzeo najbolju poziciju sa Balkana (92. mesto od 182 jela). 

U tom duhu, želimo da podelimo tradicionalni način pripreme jaja – jaja na čimbur. Iako znamo šta je čimbur, za one koji nisu upoznati, to je jelo koje obuhvata jaja, luk, a ponekad i mleveno meso. Ovaj recept dolazi iz turske kuhinje i verovatno je uticao na način pripreme o kojem govorimo.

Seljački čimbur pravimo u vodi

Bez prženja i pečenja. Priprema je brza a doručak savršen i zdrav.
Sastojke možete povećati ili smanjiti.

jaja

Printscreen/Youtube

 

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 1 litar vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica vegete
  • 2 kašike ulja

Priprema :
U posudu dodamo sve sastojke osim jaja.
Kada voda proključa razbijemo i sipapo jaja u vrelu vodu.
Kuhamo oko 7 minuta.
Pripremimo 3 kašike pavlake i sjeckana 2 čehna bijelog luka, malo posolimo.
Kuhana jaja stavljamo u pavlaku.
Začiniti sjeckanim koprom ili drugim začinima po želji.

jaja

Printscreen/Youtube

 

Bosanski čimbur

Sastojci:

  • 400 g mlevenog mesa (junetina, a često se koristi i jagnjetina)
  • 2 glavice crvenog luka – sitno seckan
  • 2 čena belog luka – sitno seckan
  • Po komad crvene, žute i zelene paprike – seckane na kockice
  • Ulje i malo putera
  • so, biber, slatka crvena paprika
  • 3-4 jaja
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna (po želji)

Priprema:

Na zagrejanom ulju i puteru prepržiti luk (ako hoćete da izvučete onaj divni ukus, stavite prstohvat šećera dok ga dinstate). Dodati papriku i beli luk.

Na kraju dodati mleveno meso i lagano dinstati s povrćem.

Dodavati po malo vruće vode i kad je meso gotovo, začiniti, dobro promešati i napraviti udubljenja u mesu. U svako udubljenje staviti po jedno jaje da se zapeče (jaje na oko).

Stavite u rernu (prethodno ugrejanu na 180 stepeni) i ostavite da se kratko zapeče (dok se ne uhvati opna preko jajeta).

Prije posluživanja možete rastopiti malo putera s malom kašikom mlevene paprike i preliti preko čimbura. Jelo, po želji, posuti seckanim peršunom.

Dalmatinski čimbur

Za jaja na čimbur, prema starom izdanju kultne Dalmatinske kuharice, potrebni su vam jaja, malo masti, voda i so. Priprema je jednostavna: u tiganju prokuvajte malo vode, razbijte jaja u vodu i posolite. U drugom tiganju zagrijte malo masti (jedna kašika po jajetu). Kada se mast zagreje, uzmite kašiku i prelijte je preko jaja. Ova metoda pripreme čini jaja lakšim od prženih, pa ih mogu jesti čak i osobe koje se oporavljaju.

 

 

Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)