Čaj od ove moćne biljke umiruje i ublažava anksioznost: Koristi se i kod problema sa želucem, a evo kako se priprema

Tatjana Badarević Vesti 14.09.2024 12:20 0

Od čaja ili tinkture bolje se spava jer opušta sve mišiće i ublažava’ stres. Tradicionalno se primenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želudačnih tegoba...

čaj

Shutterstock

 

Pasiflora je lekovita lepotica koja nudi mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Bilo da se borite s anksioznošću, stresom ili nesanicom, ova biljka može biti vaš prirodni saveznik da pronađete mir u svakodnevnom životu. Deluje sedativno, anksiolitički i spazmolitički. Tradicionalno se primenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želudačnih tegoba.

Pasiflora je poznata i kao "Gospodinova kruna" te izvorno potiče iz Brazila i Perua, ali danas je možete pronaći širom sveta. Ova biljka, koja može narasti do 10 metara visine, izgledom podseća na grm. Njen plod ima kiselkast ukus i aromatičan miris, zbog čega se koristi i kao eterično ulje. Kao ukrasna biljka, pasiflora se sadi po celom svetu, a ceo nadzemni deo biljke ima lekovita svojstva. Pasiflora je poznata još od davnina, a u Evropu ju je 1569. godine doneo španski lekar Aldonso Monardes, dokumentirajući njenu lekovitu upotrebu. Od tada je poznata kao učinkovita i sigurna biljka, koja se u mnogim zemljama koristi i u pedijatriji.

čaj

Shutterstock

 

 

Pasiflora se najčešće pije kao čaj, no danas postoji i kao eterično ulje i tinktura. Za pripremu čaja uzmite jednu kašičicu osušenog cveta pasiflore i prelijte kiptećom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata, zatim procedite i pijte tri šoljice na dan.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading