Toksična para i eksplozija: Ova sredstva za čišćenje ni u ludilu ne mešajte, posledice mogu biti fatalne

Slobodanka Ćorić Vesti 13.09.2024 14:31 0

Evo nekoliko ključnih kombinacija koje treba izbegavati

Čišćenje kuće

Shutterstock

Kada se suočavamo s tvrdokornim mrljama u kući, često želimo da koristimo više sredstava za čišćenje u nadi da će kombinacija učiniti posao lakšim. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je upotreba hemijskih sredstava sigurna samo ako ih ne mešate sa drugim proizvodima. Evo nekoliko ključnih kombinacija koje treba izbegavati:

Dve različite vrste čistača odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije, ali kombinovanje dva ili više različitih proizvoda može biti opasno. Ako ne možete da rešite problem u jednoj upotrebi, bolje je da pozovete stručnjaka, kao što je vodoinstalater, nego da rizikujete eksploziju ili ispuštanje štetnih jedinjenja.

Vodik-peroksid i alkoholno sirće

Iako su vodik-peroksid i sirće često korišćeni za dezinfekciju kuhinjskih površina, mešanje ovih sastojaka u istoj posudi može stvoriti kiselinu koja iritira kožu, oči i respiratorni sistem.

Izbeljivač i alkoholno sirće

Kombinovanje izbeljivača i sirćeta može delovati kao moćno sredstvo za uklanjanje bakterija, ali u praksi stvara gas hlor, koji izaziva kašalj, probleme s disanjem i iritaciju očiju.

Izbeljivač i amonijak

Amonijak je uobičajen sastojak u sredstvima za čišćenje stakla, ali kada se meša s izbeljivačem, formira se hloramin. Ovaj gas može izazvati bol u plućima, respiratorne probleme i iritaciju.

Izbeljivač i medicinski alkohol

Kombinacija izbeljivača i medicinskog alkohola može izazvati respiratorne probleme. Stručnjaci savetuju da izbeljivač koristite samo s vodom kako biste izbegli potencijalne opasnosti.

Za sigurno čišćenje, uvek je najbolje koristiti samo jedno hemijsko sredstvo u isto vreme i obavezno se pridržavati uputstava proizvođača.

Komentari (0)
Loading