Za malo novca spremite se za zimu: Evo kako održavati stan toplim bez grejanja

Slobodanka Ćorić Vesti 11.09.2024 17:06 0

Jedan od ključnih faktora za održavanje toplog doma je efikasno očuvanje toplote unutar prostorija

grejanje

Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Ušteda energije postala je ključno pitanje u poslednjih dve-tri gofine. Svakodnevno slušamo savete stručnjaka kako da uštedimo energiju i provedemo zimu u prijatnoj temperaturi unutar svojih domova.

Jedan od ključnih faktora za održavanje toplog doma je efikasno očuvanje toplote unutar prostorija. Da biste osigurali da vaša toplota ne izlazi napolje, važno je pravilno zatvoriti prozore i vrata. Kako da proverite da li su vaši prozori i vrata zaista dobro zapečaćeni? Potrošački centar nudi brz i jednostavan savet: stavite list papira između okvira i zatvorenog prozora.

Ako papir ne može da se izvadi, to znači da su vaši prozori dovoljno nepropusni, kažu iz savetovališta za potrošače, prenosi Fenix magazin.

Šta ako se pokaže da vaši prozori propuštaju? Prema preporukama BMWK-a, možete koristiti elastičnu brtvenu traku kao jeftino rešenje. Alternativno, možete koristiti brtvene profile i četkaste brtve za donje ivice vrata kako biste sprečili izlazak toplote u hodnik ili napolje.

Zatvaranje roletni tokom hladnih noći može značajno pomoći u očuvanju toplote u domu i štednji energije. Kada provetravate prostor, radije otvorite prozore širom umesto da ih samo otvarate na kipu.

Kada se u stanu postigne željena temperatura, možete dodatno poboljšati udobnost. Nije nužno da se oslanjate samo na električno ili gasno grejanje; možete biti kreativni. Na primer, preostala toplota iz rerne može doprineti toplini u stanu. Takođe, sveće mogu pomoći u podizanju sobe na prijatnu temperaturu, ali budite oprezni da ne koristite previše sveća kako ne biste povećali koncentraciju čađi u vazduhu.

Na kraju, iako ovo možda ne zvuči kao pravi savet, oblačenje toplih slojeva može biti od velike pomoći. Ako provodite večeri na kauču, obavezivanje toplim džemperom i udobnim pokrivačem može vam pomoći da izdržite i nešto niže temperature. Osim toga, tepisi mogu doprineti toplijoj atmosferi u vašem domu, pišu mediji.

 

Komentari (0)
Loading