Istina ili laž? Eksperti otkrivaju da li je zaista potebno pojesti 5 voćki dnevno, i koje su najzdravije

Vesti 17.04.2024 19:57 0

Preporučuje se na tanjiru bude pola voća i/ili povrća, što bi mnogima pomoglo da postignu potrebnih pet porcija dnevno...

žena

Shutterstock

Voće i povrće su deo zdrave, uravnotežene ishrane i mogu vam pomoći da ostanete zdravi, zbog čega je važno da ih jedete dovoljno.

Dokazi pokazuju da jedenje najmanje pet porcija različitog voća i povrća svakog dana ima značajne zdravstvene prednosti. To je ukupno pet porcija voća i povrća, a ne po porcija voća/povrća. Porcija voća ili povrća od 80 g dnevno je zasnovana na savetu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja preporučuje konzumaciju najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su. kao bolesti srca, moždani udar i druge hronične bolesti.

zdravlje

Shutterstock

 

Preporučuje se na tanjiru bude pola voća i/ili povrća, što bi mnogima pomoglo da postignu potrebnih pet porcija dnevno. Voće i povrće su izvori hranljivih sastojaka koji se mogu uključiti u većinu obroka i grickalica, a neophodni su za održavanje zdravlja srca i tela. Više dnevnih porcija voća i povrća definišu karakteristike dijeta kao što su DASH i Mediteran, koje se stalno nalaze na najvišem rangu na listama „najboljih dijeta“.

7 dobrih razloga zašto bi trebalo da jedete voće:
  • Voće i povrće su dobri izvori vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, vitamin C i kalijum.
     
  • Odličan su izvor dijetalnih vlakana, koja mogu pomoći u održavanju zdravih creva i sprečavanju zatvora i drugih problema sa varenjem. Ishrana bogata vlaknima takođe može da smanji rizik od hroničnih i malignih bolesti.
     
  • Voće i povrće mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
     
  • Voće i povrće doprinose zdravoj, uravnoteženoj ishrani.
     
  • Voće i povrće odličnog ukusa i postoji veliki izbor za izbor.
     
  • Voće i povrće obično imaju malo masti i kalorija (pod uslovom da ih ne pržite ili pečete u puno ulja). Zato vam njihova konzumacija može pomoći da održite zdravu telesnu težinu i zdravlje srca.
     
  • Voće i povrće nam pomažu da stvorimo osećaj sitosti, zbog čega su idealan saveznik u održavanju normalne telesne težine ili mršavljenju.
  • Najzdravije voće i povrće

    Iako znamo da je svo voće i povrće veoma hranljivo, ima i onih koje se izdvajaju po kvalitetu. Zeleno lisnato povrće kao što su blitva, spanać i kelj bogato je folatima, veoma je antiinflamatorno, stimuliše prirodni proces detoksikacije organizma i poboljšava mentalno zdravlje. Narandžasto i ljubičasto voće i povrće bogato beta karotenom i vitaminom C, kao što su citrusi, bobice i šargarepa imaju dodatne blagotvorne koristi za naše zdravlje, pa pokušajte da nešto od navedenog uključite u svoju ishranu svaki dan.

    kupus

    Shutterstock

     

    Zatim, povrće bez skroba kao što su krastavci, rotkvice, špargle, kupus, brokoli i karfiol bogato je polifenolima i vlaknima, koji poboljšavaju zdravlje creva i podstiču uravnotežen imuni sistem i raspoloženje. Ograničite skrobno povrće poput krompira i računajte ga kao izvor ugljenih hidrata, a ne kao porciju povrća.

    Kako uneti 5 voćki dnevno?

    Pet dnevno je optimalna količina, ali nemojte se osećati loše ako to ne radite svaki dan. U najmanju ruku, pokušajte da za početak uključite voće za doručak i užinu i porciju povrća za ručak i večeru. Za one koji obično ne jedu voće i povrće, može izgledati izazovno dostići pet porcija voća i povrća dnevno, međutim, ako počnete sa najmanje jednom porcijom dnevno, biće lakše doći do pet porcija dnevno.

    Evo nekoliko ideja kako da uključite voće i povrće u svoju ishranu:
    • pojedite jabuku, bananu, mandarinu ili krušku kao brzu užinu između obroka,
    • dodajte bobičasto voće u jutarnju kašu
    • za užinu pripremite štapiće od povrća poput celera, šargarepe ili krastavca i poslužite sa namazom od slanutka ili sirom,
    • dodajte povrće u jela kao što su rižoto, vok ili omlet
    • uz ručak uvek poslužite salatu poput zelene ili cvekle,
    • uvek imajte kod kuće paketić smrznutog povrća ili teglu kiselog povrća u slučaju da ponestane svežeg povrća.

    Povrće bi trebalo da čini većinu vaših obroka, a meso i druge namirnice se koriste kao prilog ili dodatak jelima. Činjenica da možete produžiti svoj život jedući više voća i povrća je zapanjujuća i nema razloga zašto ljudi ne bi pokušali da jedu što je više moguće.

    povrće

    Shutterstock

     

    Da biste izvukli maksimum iz svojih pet namirnica dnevno, vaših pet porcija treba da uključuje raznovrsno voće i povrće. To je zato što različito voće i povrće sadrži različite kombinacije vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Skoro svo voće i povrće se računa u vašu peticu dnevno. Može biti sveža, zamrznuta, konzervirana, sušena ili ceđena. Pošto retko ko uspeva da ispuni ovu cifru, voće i povrće možete konzumirati i kroz sokove, što obezbeđuje dodatne zdravstvene koristi. Ako već ne konzumirate pet porcija dnevno, počnite tako što ćete dodati još najmanje jednu porciju voća ili povrća dok ne dostignete pet.

     

    Bonus video:

     

    @najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

     

    Komentari (0)
    Loading